Ο πολύ-αναμενόμενος νόμος που θα καθιερώσει τη δυνατότητα λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο μέσω συμβολαιογραφικής πράξης αντί της δικαστικής μεθόδου, κατέστη επισήμως νόμος του Ελληνικού κράτους στα τέλη του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, ο Ν. 4509/2017 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄ 201/22.12.2017 κι αποσκοπεί, με τις νέες ρυθμίσεις που εισφέρει, να επιτρέψει στους διαδίκους μία ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία συναινετικού διαζυγίου. Κατωτέρω θα επιδιωχθεί μία συνοπτική επισκόπηση των (τελικών) σχετικών διατάξεων του νόμου.
Τροποποιείται, το πρώτον, το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα, ώστε πέραν της δυνατότητας λύσης του γάμου με διαζύγιο που απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, να προστεθεί η δυνατότητα να λυθεί «με συμφωνία μεταξύ των συζύγων», η οποία συμφωνία περαιτέρω εξειδικεύεται στο άρθρο 1441, όπου άλλωστε το 1438 παραπέμπει. Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά περιγράφει το συναινετικό τρόπο λύσης του γάμου. Στην παρούσα του μορφή, το άρθρο 1441, όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 4509/2017, ορίζει πως οι σύζυγοι μπορούν να λύσουν το γάμο τους με έγγραφη συμφωνία, η οποία συντάσσεται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των συζύγων και περιλαμβάνει, εφ’ όσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα, και συμφωνία για την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή αυτών.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση έγκειται στην πρόβλεψη της υποβολής της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων και των ειδικών πληρεξουσίων προς τους δικηγόρους τους σε συμβολαιογράφο κι όχι στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο. Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης, η οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου κι επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων, πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τη σύνταξη των ως άνω συμφωνιών, υπογράφεται δε είτε από τους συζύγους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή από τους τελευταίους μόνον. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση του αντιγράφου της πράξης στο ληξιαρχείο. Εάν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, η πνευματική του λύση είναι υποχρεωτική και γίνεται κατά τον προβλεπόμενο από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος τρόπο.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνει όσες αιτήσεις συναινετικού διαζυγίου είχαν κατατεθεί με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, οι οποίες θα εκδικαστούν κανονικά σύμφωνα με τη διαδικασία που ίσχυε κατά το χρόνο κατάθεσής τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι διάδικοι σύζυγοι, εφόσον το επιθυμούν, δεν έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν την κατατεθείσα στο δικαστήριο αίτηση, ώστε να προχωρήσουν, εκ νέου, με τη νέα διαδικασία, ενώπιον συμβολαιογράφου.
Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, εν κατακλείδι, να σημειωθεί ότι η συμμετοχή πληρεξούσιων δικηγόρων είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, τόσο κατά τη σύνταξη της συμφωνίας λύσης του γάμου, όσο και κατά την υπογραφή τη συμβολαιογραφικής πράξης. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι το πρώτον θα πρέπει να απευθύνονται στους δικηγόρους τους κι έπειτα σε συμβολαιογράφο, κι όχι αποκλειστικά στον τελευταίο, για την έκδοση του συναινετικού τους διαζυγίου.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.