RSS

Διαμεσολάβηση-υποχρεωτικότητα

08 Ιαν.

Μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση του θεσμού της Διαμεσολάβησης επιχειρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταθέτοντας νομοσχέδιο που προβλέπει υποχρεωτική υπαγωγή συγκεκριμένων ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης πριν από την προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς και τη σχετική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Οι διαφορές αυτές που, εφόσον το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του κράτους, θα υπάγονται υποχρεωτικώς στη διαμεσολάβηση είναι οι εξής: α) οι διαφορές οροφοκτησίας μεταξύ ιδιοκτητών κι όσες γενικώς εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1032 του Αστικού Κώδικα (γειτονικό δίκαιο), β) οι απαιτήσεις αποζημίωσης κάθε μορφής για ζημίες από αυτοκίνητο, γ) οι διαφορές από αμοιβές, δ) ο μεγαλύτερος όγκος των οικογενειακών διαφορών, εξαιρουμένης της λύσης του γάμου (διαζύγιο, ακύρωση, αναγνώριση ύπαρξης ή ανυπαρξίας) και των διαφορών γονέων και τέκνων, ε) οι εργατικές διαφορές, στ) οι απαιτήσεις αποζημίωσης ασθενών και οικείων τους από τους ιατρούς τους, ζ) οι διαφορές από προσβολή εμπορικών σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικών σχεδίων, η) οι διαφορές που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο και τη χρήση, λειτουργία ή ναυσιπλοΐα πλοίου, θ) οι διαφορές από πρακτορεία χρηματικών απαιτήσεων, συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και λοιπές δανειακές συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και ιδιωτών, όταν δεν υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια, ι) οι διαφορές από χρηματιστηριακές συμβάσεις, κ) οι διαφορές από χορήγηση και χρήση πιστωτικών καρτών.

Για να μπορούν οι ως άνω διαφορές να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, θα πρέπει να κατατεθεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επί ποινή απαραδέκτου, το πρακτικό αποτυχίας της διαμεσολάβησης. Αν δε ο διάδικος που θα κληθεί στη διαδικασία της διαμεσολάβησης νομοτύπως, δεν προσέλθει σε αυτήν, τότε το δικαστήριο -στο οποίο το άλλο μέρος έχει δικαίωμα ακολούθως να προσφύγει- θα του επιβάλει χρηματική ποινή από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα υπέχουν υποχρέωση να ενημερώνουν εγγράφως τους εντολείς τους τόσο για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, όσο και για τις περιπτώσεις δυνατότητας διαμεσολαβητικής διευθέτησης. Το ενημερωτικό αυτό έγγραφο, υπογεγραμμένο κι από το δικηγόρο κι από τον εντολέα θα κατατίθεται επί ποινή απαραδέκτου με το εισαγωγικό δικόγραφο της αγωγής.

Ως προς την ακολουθητέα διαδικασία, αυτήν θα εκκινεί ο δικηγόρος του αιτούμενου δικαστικής προστασίας, ο οποίος θα υποβάλλει αίτημα προσφυγής στη διαμεσολάβηση, παραδίδοντας σχετικό ενημερωτικό έντυπο. Ο διαμεσολαβητής θα καλεί τα αντίδικα μέρη, εγγράφως ή ηλεκτρονικά ή με κάθε τρόπο, τουλάχιστον 15 ημέρες μετά, όχι όμως αργότερα από 30 ημέρες από τη γνωστοποίηση της αίτησης για διαμεσολάβηση στα άλλα μέρη. Τίθεται δε χρονικό όριο 90 ημερών, εντός του οποίου η διαμεσολάβηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν παράταση, που δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Το διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν θα υπολογίζεται στις ως άνω προθεσμίες. Τα μέρη θα παρίστανται υποχρεωτικά μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, εκτός αν πρόκειται για μικροδιαφορές ή καταναλωτικές διαφορές. Αν η φυσική παρουσία δεν είναι εφικτή, η συνεδρία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης. Πάντως, εάν τα μέρη, μετά την αρχική συνεδρία δεν συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε διαδικασία διαμεσολάβησης, τότε θα θεωρείται ότι έχει πληρωθεί η σχετική υποχρέωση. Τέλος, δεν θα υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στη διαμεσολάβηση αν περιλαμβάνεται στην προσφυγή πρόσωπο αγνώστου διαμονής.

Το ενδιαφέρον της πολιτείας για το θεσμό της διαμεσολάβησης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κρυφό. Για την εδραίωσή του, όμως, στο δικαιικό μας σύστημα, έπρεπε να υποστηριχθεί από ανάλογη νομοθεσία, που θα της  προσέδιδε χαρακτήρα υποχρεωτικότητας, ώστε να ενταχθεί, πολύ περισσότερο, στον κοινό νου. Αυτό ακριβώς αποσκοπεί να επιτύχει το νομοσχέδιο αυτό, ακολουθώντας το πρότυπο πολλών άλλων ευρωπαϊκών κι εν γένει δυτικών χωρών. Η πρακτική εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων κι ο αντίκτυπός τους, εφ’ όσον ψηφιστεί, την 12η Ιανουαρίου, ο νόμος, θα αναδειχθούν βεβαίως με την πάροδο του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο-διαμεσολαβητή στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: