RSS

Πλειστηριασμοί

21 Δεκ.

Με το έτος να πλησιάζει στο τέλος του, το ζήτημα των κόκκινων δανείων και το συναφές με αυτό θέμα της διενέργειας πλειστηριασμών παραμένουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, με εξελίξεις να δρομολογούνται και στόχους να τίθενται από όλα τα μέρη, ώστε να διευθετηθούν τόσο τα διαδικαστικά ζητήματα των πλειστηριασμών που ταλανίζουν τα Ειρηνοδικεία της χώρας τον τελευταίο καιρό, όσο και να βρεθούν νέες λύσεις και να τεθούν νέες προοπτικές για τη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων εν γένει.

Αρχικά, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς και Αιγαίου & Δωδεκανήσου, δίνεται νέα αναβολή των (φυσικών μόνο) πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, αρχής γενομένης από την προηγούμενη Τετάρτη, 20.12.2017 και μέχρι την Τετάρτη, 03.01.2018. Σκοπός της αναβολής, όπως αναφέρει ρητώς η ανακοίνωση του Συλλόγου, είναι να δοθεί το περιθώριο για την υλοποίηση των (υπεσχημένων και προαναγγελμένων) νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τη διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, ήτοι τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας των συμβολαιογράφων από τις επιθέσεις που δέχονται και την ψήφιση ρύθμισης για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τη διαδικασία διενέργειάς των πλειστηριασμών γενικώς.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, από την άλλη,  στα πλαίσια των προσπαθειών τους να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια και να επαναφέρουν στην κανονικότητα την εξυπηρέτησή τους, έχουν ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή τους να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους οφειλέτες τους, δείχνοντας μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση και προσφέροντας περισσότερες λύσεις, αποσκοπώντας κυρίως σε οριστικές διευθετήσεις. Αυτό φαίνεται ιδίως στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, όπου εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για εξωδικαστικό διακανονισμό απαιτήσεων με καταβολή εφάπαξ ή τμηματικώς ορισμένου ποσού, όπου το υπόλοιπο της οφειλής θα διαγράφεται. Νέες προτάσεις περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης για ορισμένο χρόνο μεταξύ αυτής και του οφειλέτη, ενώ προτείνεται στους δανειολήπτες η δυνατότητα να παραδώσουν εθελοντικά το ακίνητό τους ή και να το εκποιήσουν, με διαγραφή της οφειλής τους ή πολύ ευνοϊκή διευθέτηση του υπολοίπου αυτής. Άλλωστε είναι γνωστή η πρόθεση των τραπεζών να υπερθεματίζουν σε πλειστηριασμούς, στα πλαίσια μάλιστα συμφωνίας οριστικής διευθέτησης με τον οφειλέτη.

Στόχος που έχει τεθεί για τα επόμενα δύο έτη είναι η ρύθμιση ή διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 21 δις ευρώ, με κύρια εργαλεία τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, συνδυαστικά με τις διαγραφές δανείων στα πλαίσια εξωδικαστικών ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά, εντός του 2017 (μέχρι το Σεπτέμβριο) υπολογίζεται ότι οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν ανέλθει ήδη στα 4,4 δις ευρώ, ενώ, από την επανέναρξη των πλειστηριασμών, αναμένεται η αύξηση των ρυθμίσεων-εξωδικαστικών συμβιβασμών κατά 10%. Πρόκειται για σημείο χαρακτηριστικό της πρόθεσης όλων των μερών, οφειλετών και πιστωτικών ιδρυμάτων να τακτοποιήσουν τις μεταξύ τους υποχρεώσεις, αναζητώντας αμοιβαία συμφέρουσες λύσεις.

Πρόκειται για μάλλον θετικό γεγονός το ότι όλα τα μέρη (περιλαμβανομένης της Πολιτείας) φαίνεται να συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του γενικού και πολύπλευρου φαινομένου των κόκκινων δανείων, επιτυχής έκβαση του  οποίου θα έχει ως αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν αφενός οι οφειλέτες από τα συχνά υπέρογκα και δυσβάσταχτα χρέη που συχνά  τους οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση, να επανέλθει δε η ρευστότητα στα πιστωτικά ιδρύματα, παράγοντας που θα συμβάλει, αντικειμενικά, στην ανάκαμψη και τόνωση της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Με τις συνθήκες για εξωδικαστικές απόπειρες ρύθμισης, επομένως, να είναι πιο πρόσφορες παρά ποτέ, είναι σκόπιμο οι οφειλέτες να επιληφθούν της ευκαιρίας αυτής και να επιδιώξουν την εκκίνηση διαδικασιών διαπραγμάτευσης με τις πιστώτριές τους. Ως υποσημείωση πρέπει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς και να κρίνει ως «καλοπροαίρετη» τη διάθεση των τραπεζών αυτή, αλλά, τηρώντας κατά νου ότι το τραπεζικό ίδρυμα θα επιδιώξει το πρώτον να διασφαλίσει τα ίδια συμφέροντά του, θα πρέπει να προσεγγίσει επιφυλακτικά, επικουρούμενος από νομική βοήθεια ώστε να εξασφαλίσει κατ’ ελάχιστον την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των δικών του συμφερόντων, τις διαπραγματεύσεις, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση.

Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί, τέλος, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζουν κανονικά, ενώ προβλέπεται ότι οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν ήδη από τις αρχές του 2018 και πάλι, ενώ οι ηλεκτρονικοί συνεχίζονται κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον τους, δέον είναι να λάβουν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, να εξετάσουν τις νομικές τους άμυνες και να είναι σε θέση, συμπαραστατούμενοι από εξειδικευμένους νομικούς, να αντιμετωπίσουν τον πλειστηριασμό σε κάθε στάδιό του. Οι γενικευμένες αποχές συμβολαιογράφων, τα επεισόδια στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και οι όποιες δυσλειτουργίες στα διαδικαστικά των πλειστηριασμών (πχ. τα τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει λόγος επανάπαυσης κι αδράνειας.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για αποφυγή πλειστηριασμών καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894 και 6932 455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: