Απόφαση Αρείου περί μη καταχρηστικότητας από καθυστέρηση αγωγής
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 909/2017 απόφαση του Β2 τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν κρίνεται καταχρηστική, κατά το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.) η άσκηση αξίωσης αποζημίωσης, προερχόμενης από σύμβαση εργασίας, από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη, ακόμη κι αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την ημέρα της απόλυσης, κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν προέβη σε κάποια σχετική διαμαρτυρία.
Εν προκειμένω, η απόφαση αφορά εργάτη στην Εγνατία Οδό, ο οποίος διεκδίκησε ποσό περί τις 250.000 ευρώ από μη καταβληθείσες αποδοχές για υπερωριακή εργασία κι απασχόληση τις Κυριακές, κίνηση στην οποία προέβη μετά από τρία χρόνια -πλήρους σιγής και απουσίας διαμαρτυρίας- από το χρόνο απόλυσής του. Τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο απέρριψαν την αγωγή του αυτή, λόγω πρόσκρουσης στο άρθρο 281 Α.Κ.
Ειδικότερα, αρχικά κρίθηκε ότι η άσκηση της αγωγής, κατόπιν παρέλευσης τριών ετών από την απόλυση, γίνεται καταχρηστικά, καθώς το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε δημιούργησε εύλογη πεποίθηση στον εργοδότη ότι τέτοιου είδους αξίωση δεν επρόκειτο να ασκηθεί από τον εργαζόμενο. Δηλαδή, θεωρήθηκε ότι ο εργάτης, αδρανώντας για κάποιο, και μάλιστα μεγάλο, χρονικό διάστημα, έχει απολέσει το δικαίωμα αξίωσης των μη καταβληθέντων αποδοχών του. Συμπέραναν, επομένως, και το Πρωτοδικείο και το Εφετείο ότι η απουσία αντίρρησης ή επιφύλαξης εκ μέρους του εργάτη τόσο κατά τη διάρκεια της σύμβασης όσο και κατά την καταγγελία αυτής και η επάνοδός του τρία έτη μετά την απόλυση, ενείχαν στοιχεία καταχρηστικότητας, με αποτέλεσμα η αγωγή του να μην μπορεί να γίνει δεκτή.
Αντίθετη ήταν, όμως, η κρίση του Αρείου Πάγου, ο οποίος δέχθηκε αφ’ ενός ότι «επί αξιώσεων απολυθέντος εργαζομένου για την καταβολή οφειλομένων αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ., μόνη η έλλειψη διαμαρτυρίας αυτού για τη μη καταβολή τους κατά το χρόνο που παρείχε την εργασία του στον εναγόμενο εργοδότη δεν δικαιολογεί τη δημιουργία εύλογης πεποίθησης στον τελευταίο (σ.σ.: τον εργοδότη) ότι δεν προτίθεται ν’ ασκήσει (σ.σ.: ο εργαζόμενος) τις αξιώσεις αυτές», αφ’ ετέρου πως το Εφετείο, η απόφαση του οποίου αναιρεσιβάλλονταν, εσφαλμένα έκρινε και εφάρμοσε το άρθρο 281 Α.Κ., καθώς αρκέστηκε σε λιγότερα στοιχεία από όσα απαιτούνταν για τη διάγνωση της καταχρηστικότητας. Κάνοντας τα ως άνω δεκτά, αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και την ανέπεμψε στο Εφετείο, ώστε να εκδικασθεί εκ νέου, από διαφορετική σύνθεση δικαστών.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.