RSS

Καταχρηστική διαταγή πληρωμής

06 Οκτ.

Εάν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ασκηθεί διαταγή πληρωμής ακυρώνεται.

Με την υπ’ αριθμ. 7839/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής από οφειλέτη τράπεζας, θεωρήθηκε ως καταχρηστική άσκηση δικαιώματος η έκδοση διαταγής πληρωμής κι ως εκ τούτου, ακυρώθηκε.

Επρόκειτο για περίπτωση οφειλέτη, ο οποίος είχε βρεθεί σε πρόσκαιρη οικονομική δυσχέρεια, η οποία υπερέβαινε τα όρια της αντοχής του,  όμως είχε αφ’ ενός ήδη καταβάλει μεγάλο μέρος της οφειλής του, ήταν δε σε διαρκή επαφή με την τράπεζα, στην προσπάθειά του να ρυθμίσει την οφειλή, καταβάλλοντας παράλληλα συγκεκριμένα ποσά μηνιαίως, με μία εύλογη χρονική καθυστέρηση, στην πιστώτρια. Η αρχική στάση της τράπεζας, η οποία έδειχνε κατανόηση προς την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη κι επιδείκνυε, μέσω των προστηθέντων υπαλλήλων της, διάθεση διαπραγμάτευσης με εκείνον, όπως κρίθηκε από το δικαστήριο, δημιούργησε στον τελευταίο την εύλογη πεποίθηση ότι δεν θα προχωρούσε σε εσπευσμένη άσκηση των δικαιωμάτων της, αλλά, αντίθετα, θα την καθυστερούσε, με απώτερο σκοπό την ανεύρεση μίας κοινώς αποδεκτής λύσης.

Το δικαστήριο δεν αρνήθηκε ότι η τράπεζα είχε πράγματι δικαίωμα να διεκδικήσει την υπολειπόμενη οφειλή από τον δανειολήπτη, ο οποίος πράγματι καθυστερούσε τις δόσεις του, και ότι πρόκειται πράγματι για δικαίωμα που εντάσσεται στα πλαίσια διαχείρισης της περιουσίας της. Η συμπεριφορά της όμως αντιβαίνει στην αρχή της καλής πίστης και για τον πρόσθετο λόγο ότι η δικαστική αυτή της επιδίωξη θα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική εξαθλίωση του οφειλέτη, χωρίς η ίδια να αποκομίζει ιδιαίτερο κέρδος από τη διαδικασία αυτή. Πολλώ δε μάλλον, θα πρέπει να ανέχεται μία εύλογη καθυστέρηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του οφειλέτη, ιδίως όταν αυτός βρίσκεται σε άμεση οικονομική εξάρτηση από την ίδια και δεν οφείλει σε τρίτους. Άλλως, η συμπεριφορά της είναι καταχρηστική, αντιβαίνουσα στις αρχές του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα..

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναγνωρίζει ότι μία δικαστική άσκηση δικαιώματος, ακόμη κι αν αποτελεί συμβατικό δικαίωμα, μπορεί να κριθεί καταχρηστική, αν τόσο η προηγούμενη συμπεριφορά της πιστώτριας έχει δημιουργήσει εύλογη πεποίθηση στον οφειλέτη ότι προτίθεται να βρει λύση μέσω διαπραγμάτευσης μίας ρύθμισης, όσο και η επιδίωξη καθαυτή δεν δύναται να της προσφέρει ιδιαίτερο κέρδος, αλλά θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή του οφειλέτη.

Σημαντικό είναι ότι συνηγορούν στην ύπαρξη της καταχρηστικότητας:

α.  η αποδεικνυόμενη διάθεση του οφειλέτη να επιδιώξει μία ρύθμιση,

β. η συνέχιση των καταβολών, έστω με κάποια εύλογη καθυστέρηση κάποιο ποσό,

γ. η μέχρι τώρα συνέπεια στις καταβολές και

δ. ότι οι απαιτήσεις είναι εμπραγμάτως ασφαλισμένες.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: