RSS

Στρατηγικοί κακοπληρωτές-πλειστηριασμοί

11 Ιολ.

Με την παύση της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια των πλειστηριασμών και την αναμενόμενη θέση σε ισχύ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι εύλογο το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ελλάδας να στρέφεται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το «άνοιγμα» αυτό των πλειστηριασμών αφορά κι επηρεάζει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μαζί με την ανακοίνωση της παύσης της αποχής, σε μία προσπάθεια μετριασμού της αναταραχής που προκάλεσε αυτή στους απανταχού οφειλέτες, τραπεζικά στελέχη προέβησαν σε δηλώσεις ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, δηλαδή όσους έχουν περιέλθει πράγματι σε αδυναμία πληρωμών, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά αυτούς που οι ίδιες αποκαλούν ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή όσους κρίνουν ότι αρνούνται πεισματικά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, μολονότι έχουν τη δυνατότητα, αποκρύπτοντας μάλιστα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ποσοστό των «στρατηγικών κακοπληρωτών» ανέρχεται στο 20-25% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εδώ, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από τις ίδιες τις τράπεζες είναι σαφώς υποκειμενικός και δεν ανταποκρίνεται απαραιτήτως τόσο στην πραγματικότητα, όσο στα ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το γεγονός είναι ότι με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγγίζει το 44,8% του συνόλου των δανείων, σχεδόν δηλαδή το μισό, οι τράπεζες έχουν υποστεί ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα, ανερχόμενο περίπου στα 106 δις ευρώ. Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, και άρα η απόδοση του όρου «στρατηγικός κακοπληρωτής», κατά των οποίων και μόνο, καθώς δηλώνουν, προτίθενται να στραφούν τα πιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να εκλαμβάνεται με κριτική διάθεση, δεδομένων των συμφερόντων που διακυβεύονται. Επίσης πλήγμα για τα συμφέροντα των τραπεζών αποτέλεσε και το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους τελευταίους 8 μήνες, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, καθώς και οι συνεχείς διακοπές της διαδικασίας των πλειστηριασμών λόγω των κινητοποιήσεων ομάδων πολιτών, οι οποίοι παρακώλυαν συστηματικά τη διενέργειά τους σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης και της ικανοποίησης των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, κι αυτό το κώλυμα καλείται να επιλύσει η υιοθέτηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κατά το μοντέλο της Ισπανίας, ώστε η διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων να γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου, χωρίς τα μειονεκτήματα που έχει η διενέργεια τους με φυσική παρουσία των οφειλετών. Τουναντίον, προσδοκάται μάλιστα ότι η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αυξήσει τη μέση τιμή των ακινήτων, έως και κατά 30% υψηλότερα, καθώς θα προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος ενδιαφερομένων, και άρα θα αυξήσει και τη ζήτηση, όπως ουσιαστικά συνέβη στην Ισπανία. Σύμφωνα, πάντως, με τις νεώτερες πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, αφού διασφαλιστεί μέσω δοκιμαστικών ελέγχων, ότι η λειτουργία της, αλλά και τα δεδομένα των πλειστηριασμών θα είναι ασφαλή. Το κόστος της λειτουργίας θα καλύπτεται από το τέλος συμμετοχής που θα καταβάλλουν οι πλειοδότες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι εξελίξεις, νομικές και τεχνικές, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς αφορούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα από τις τράπεζες ανέρχεται στους 3.500 !!!. Παρά τις διαβεβαιώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι οι οφειλέτες που στοχεύονται είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ο κίνδυνος αφορά πολύ μεγάλο αριθμό καλόπιστων συμπολιτών μας. Η γνώση των νομικών αμυνών και μέσων για την αντιμετώπιση του πλήθους των κατασχέσεων που αναμένονται, καθώς και των πλειστηριασμών που έπονται, είναι μέγιστης σημασίας για τους οφειλέτες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα ακίνητά τους, ακόμη και την πρώτη τους κατοικία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για αποφυγή πλειστηριασμών και διάσωση κατοικίας – ακινήτων καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 
Σχολιάστε

Posted by στο 11/07/2017 σε Uncategorized

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: