Διαδικασία μετά τη σύλληψη επ’ αυτοφώρω
Ως αυτόφωρο έγκλημα ορίζει το άρθρο 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το έγκλημα το οποίο γίνεται αντιληπτό την ώρα που τελείται ή το έγκλημα που τελέστηκε πρόσφατα. Ενώ η πρώτη περίπτωση είναι αυτεξήγητη, η δεύτερη χρήζει ερμηνείας, διότι ο νόμος αναφέρεται ενδεικτικά μόνον στην περίπτωση της καταδίωξης του δράστη και της δημόσιας κραυγής. Σε κάθε περίπτωση, κατά την επικρατούσα στη νομική θεωρία γνώμη, το αυτόφωρο μπορεί να διαρκέσει έως και τα μεσάνυχτα της επόμενης του εγκλήματος ημέρας.
Όταν το αυτόφωρο έγκλημα είναι πλημμέλημα, όπως στις περιπτώσεις της σωματικής βλάβης, δυσφήμισης, κλοπής, ιδιωτικής χρήσης ναρκωτικών, οικονομικά εγκλήματα μικρής αξίας κ.ο.κ., οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενημερώνουν τον Εισαγγελέα για την προανάκριση και η υπόθεση εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου. Αν δεν συνεδριάζει δικαστήριο εκείνη την ημέρα, ορίζεται έκτακτη δικάσιμος για την ίδια ημέρα, άλλως για την επόμενη. Τα στοιχεία της κατηγορίας γνωστοποιούνται προφορικά στον κατηγορούμενο, χωρίς να απαιτείται κοινοποίηση κλητηρίου θεσπίσματος στον ίδιο. Επιβάλλεται η κράτηση του κατηγορουμένου στο κρατητήριο της αστυνομίας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, σε κάθε περίπτωση πάντως όχι για χρόνο περισσότερο από εικοσιτέσσερις ώρες. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης σε ρητή δικάσιμο, ώστε να προετοιμάσει την άμυνά του.
Αν το αυτόφωρο έγκλημα όμως είναι κακούργημα, όπως στις περιπτώσεις ληστείας, διακεκριμένης απάτης ή εκβιασμού, διακίνησης ναρκωτικών, σωματεμπορία κλπ ο κατηγορούμενος συλλαμβάνεται και κρατείται και παραπέμπεται στον ανακριτή, καθώς δεν υπάρχουν αυτόφωρα Δικαστήρια για κακουργήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διενεργείται πάντοτε ανάκριση, η οποία τελειώνει με την απολογία του κατηγορουμένου. Ο ανακριτής θα αποφασίσει, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εάν ο κατηγορούμενος θα κριθεί προφυλακιστέος, εν αναμονή της δίκης. Στην περίπτωση που αφήνεται ελεύθερος συχνά τίθενται περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση στο ΑΤ για το «παρών» κάθε μήνα, η καταβολή εγγύησης, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η παρουσία του κατηγορουμένου με δικηγόρο κρίνεται αναγκαία, είτε για να παραστεί στο δικαστήριο στην περίπτωση της αυτόφωρης διαδικασίας για πλημμελήματα είτε για τη διαδικασία ενώπιον του ανακριτή, δηλαδή την απολογία του κατηγορουμένου, ώστε ο κατηγορούμενος να διέλθει την απαιτούμενη διαδικασία έχοντας την απαιτούμενη νομική βοήθεια για να προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικαιώματά του και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο πέρας αυτής.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.