Με την παύση της αποχής των Συμβολαιογράφων, η διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία επί οκτώ μήνες δεν πραγματοποιούνταν, επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, επιτρέποντας έτσι τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αναγκαστικής εκτέλεσης. Με την προστασία των οφειλετών να καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη, είναι σκόπιμο να καταγραφούν τα μέσα με τα οποία μπορεί κανείς να αντικρούσει τη διαδικασία της εις βάρος του εκτέλεσης, προτού φτάσει στο στάδιο του πλειστηριασμού.
Η πρώτη νομική άμυνα που χορηγείται στους οφειλέτες είναι η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, μετά της επιταγής πληρωμής. Όταν επιδίδεται, δηλαδή, διαταγή πληρωμής στον οφειλέτη, αυτός είναι σε θέση, εντός διαστήματος 15 ημερών, να ασκήσει ανακοπή κατά αυτής, με την οποία θα προβάλλει τις ενστάσεις του κατά του τίτλου που έχει εκδοθεί σε βάρος του, οι οποίοι μπορεί να είναι τόσο ουσιαστικοί (να προσβάλει δηλαδή τη βάση στην οποία εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής) ή και τυπικοί (να έχει κάποιο τυπικό σφάλμα η διαταγή πληρωμής). Μετά την –ενδεχόμενη- άπρακτη παρέλευση των 15 ημερών, ο δανειστής υποχρεούται να επιδώσει δεύτερη φορά στον οφειλέτη, οπότε τίθεται εκ νέου ένα διάστημα 15 ημερών, οπότε και ο οφειλέτης, εάν επιθυμεί να προσβάλει τη διαταγή για ουσιαστικό λόγο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ασκήσει την ανακοπή του.
Δεδομένου ότι η ανακοπή από μόνη της δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή η διαδικασία της εκτέλεσης δεν κωλύεται μέχρι την έκδοση απόφασης επί της διαταγής πληρωμής, είθισται ο οφειλέτης να ασκεί, παράλληλα με την ανακοπή, κι ασφαλιστικά μέτρα – αίτηση αναστολής, ούτως ώστε οι διαδικασίες της εκτέλεσης να «παγώσουν», μέχρι να βγει απόφαση επί της ανακοπής. Για την πληρότητα δε της προστασίας του οφειλέτη από κάθε πράξη εκτέλεσης, είναι απαραίτητη η αίτηση προσωρινής διαταγής για την αίτηση αναστολής, ούτως ώστε άμεσα να παύσουν όλες οι πράξεις που σχετίζονται με την εκτέλεση σε βάρος του, μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής.
Αν μέχρι αυτό το σημείο ο οφειλέτης δεν έχει ενεργήσει νομικά κατά της διαταγής πληρωμής ή οι προσπάθειές του απέβησαν δεν ευοδώθηκαν, τότε η επόμενη νομική κίνηση στην οποία μπορεί να προβεί είναι να κινηθεί εναντίον της επόμενης πράξης εκτέλεσης, δηλαδή της κατασχετήριας έκθεσης. Εν προκειμένω όμως τίθεται ένας περιορισμός, καθότι ο οφειλέτης πλέον δεν μπορεί να προσβάλει τη διαταγή πληρωμής και γενικά ο,τιδήποτε αφορά στην απαίτηση. Αντικείμενο πλέον της εν λόγω ανακοπής είναι τα τυπικά στοιχεία και το περιεχόμενο της έκθεσης κατάσχεσης. Λόγοι που μπορούν να προβληθούν σε αυτό στάδιο είναι για παράδειγμα η έλλειψη ουσιωδών στοιχείων που πρέπει οπωσδήποτε να περιέχονται στην έκθεση κατάσχεσης (τυπικοί λόγοι) ή η ενδεχομένως εσφαλμένη τιμή που έχει ορισθεί ως τιμή πρώτης προσφοράς του ακινήτου στον ορισθέν πλειστηριασμό. Και πάλι η άσκηση ανακοπής σε αυτό το στάδιο δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, συνεπώς πρέπει και πάλι να ζητηθεί αναστολή μετά της σχετικής αιτήσεως. Σημειωτέον ότι και η άσκηση ανακοπής κατά της έκθεσης κατάσχεσης έχει σχετική προθεσμία.
Εάν ο οφειλέτης αφήσει και την προθεσμία αυτή να παρέλθει άπρακτη, τότε η τελευταία πράξη η οποία μπορεί να προσβληθεί είναι η έκθεση κατακύρωσης μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. Και πάλι όμως, για τυπικά ελαττώματα, χωρίς να μπορεί να προσβληθεί με κάποιο τρόπο η απαίτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού για αποφυγή πλειστηριασμών και διάσωση κατοικίας – ακινήτων καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.