RSS

Άδεια διαμονής σε σύζυγο έλληνα

02 Ιον.

Μία από τις ιδιαίτερες άδειες διαμονής, οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών κι όχι στην μεταναστευτική υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης, είναι αυτή που δίδεται στους συντρόφους Ελλήνων πολιτών ή πολιτών της Ε.Ε. Η διαδικασία έκδοσης, μολονότι φέρει ομοιότητες με την ευρύτερα γνωστή άδεια διαμονής ως σύζυγος έλληνα πολίτη, έχει διακριτές διαφορές, με κυριότερο το χρόνο για τον οποίο επιτρέπεται η παραμονή, ήτοι το ένα έτος για αρχική χορήγηση και δύο για ανανέωση.

Τα δικαιολογητικά για την απονομή της άδειας είναι τα εξής:

  1. Επικυρωμένο αντίγραφο ολόκληρου του διαβατηρίου του ενδιαφερόμενου
  2. Θεώρηση εισόδου (visa) η οποία πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε ισχύ, το οποίο σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο σύντομης λήξης αυτής, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδιώξει να κλείσει ραντεβού σε συντομότερο χρόνο κι, εάν η ημερομηνία του ραντεβού τεθεί σε μεταγενέστερο της λήξης χρόνο, να προβεί σε ανανέωση της visa. Χρήσιμη εδώ είναι η (έγκαιρη) συνδρομή έμπειρου δικηγόρου, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να βρεθεί ακάλυπτος ο ενδιαφερόμενος.
  3. Επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας του Έλληνα πολίτη
  4. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα. Αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσια ιδιωτική, όμως μπορεί να είναι και υπό προϋποθέσεις δημόσια.
  5. Έγγραφα που αποδεικνύουν κοινή κατοικία. Εν προκειμένω, προτιμώνται κοινά μισθωτήρια ή συμβόλαια σπιτιού ή έστω κοινοί λογαριασμοί. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος φιλοξενείται από το σύντροφό του ή τρίτο, θα πρέπει να προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας από τον κύριο του ακινήτου, όμως πρέπει να υπάρξει προσεκτικός χειρισμός ώστε να μην τεθεί λόγος αμφισβήτησης της κοινής διαμονής από την υπηρεσία.
  6. Αποδεικτικά έγγραφα της σταθερής σχέσης του αιτούντος με τον Έλληνα πολίτη. Εδώ χρειάζεται οπωσδήποτε η ληξιαρχική πράξη του συμφώνου και το συμβολαιογραφικό έγγραφο του συμφώνου, καθώς και λοιπά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν επί παραδείγματος ανάληψη κοινών υποχρεώσεων, νομικών ή άλλων.

 

Η εμπιστοσύνη του νομοθέτη στη σχέση που δημιουργείται από το σύμφωνο συμβίωσης είναι μειωμένη συγκριτικά με αυτήν του γάμου, οπότε και απαιτούνται περισσότερα έγγραφα από ότι στην πρώτη περίπτωση, ενώ παράλληλα απονέμεται άδεια παραμονής μόνον για έναν χρόνο. Δεδομένου ότι η διαδικασία διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται στην αποκεντρωμένη διοίκηση, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να συμβουλεύονται εξειδικευμένους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορούν να τους κατατοπίσουν τόσο ως προς τα έγγραφα που απαιτούνται, αλλά και ως προς τη διαδικασία, που είναι συχνό φαινόμενο να διαφοροποιείται τα διάφορα στάδιά της, με προσθήκη νέων παραβόλων, νέων απαιτούμενων δικαιολογητικών κοκ.

Είναι πολύ εύκολο να παραλειφθεί κάποιο έγγραφο είναι να χαθεί κάποια προθεσμία, επομένως  η συνεπής παρακολούθηση της υπόθεσης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η επιτυχής έκβαση της αίτησης, παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει η διαδικασία έκδοσης της συγκεκριμένης άδειας παραμονής.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 
 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: