RSS

Υπερχρεωμένα λήξη 2018

02 Ιον.

Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο, είναι σημαντικό να γίνει μία υπόμνηση σε όλους τους δανειολήπτες όσον αφορά το Νόμο 3869/2010, γνωστό και ως Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά ή και Νόμο Κατσέλη. Η δυνατότητα υπαγωγής στα προστατευτικά του πλαίσια, εντός των οποίων έχουν ήδη τεθεί κι ευνοηθεί χιλιάδες δανειολήπτες συμπολίτες μας, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, και συχνά να τις «κουρέψουν» σε μεγάλο βαθμό, οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της.

Η ισχύς του νόμου και, επομένως, η δυνατότητα υπαγωγής των δανειοληπτών σε αυτόν θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, τελική προθεσμία υποβολής αίτησης. Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια μνεία ως προς ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του, γεγονός το οποίο ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τις συνέπειές του. Το πρόβλημα που τίθεται είναι ότι μέχρι τώρα, οι επιλογές κατόπιν της απόρριψης ήταν δύο, χωρίς να υπολογίζεται η επιλογή της απραγίας: η έφεση ή η επάνοδος με νέα αίτηση, κατόπιν παρέλευσης ενός έτους. Με δεδομένη όμως την παύση ισχύος του νόμου στο τέλος του επόμενου έτους, μία ενδεχόμενη απόρριψη θα σημαίνει πλέον κατ’ ανάγκη κι ασφυκτικά πλαίσια για επάνοδο, ενώ αν η τελεσιδικία της απόφασης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του έτους που πρέπει να παρέλθει, υπερβαίνει το παραπάνω όριο ή το πλησιάζει επικίνδυνα, μπορεί να σημαίνει παντελώς αποκλεισμό της δυνατότητας επανόδου με νέα αίτηση.

Κι ενώ ο νόμος οδεύει προς την παύση ισχύος του, ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην ανάγκη του δεν έχει μειωθεί. Μάλιστα, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν αύξηση κι όχι σταθεροποίηση των κόκκινων δανείων, γεγονός με σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομική (κι όχι μόνον) ζωή της χώρας. Παράλληλα, οι ίδιες οι τράπεζες αποδέχονται ότι περί το ένα τρίτο των δανειοληπτών βρίσκονται σε παντελή αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ λιγότεροι από τους μισούς είναι ενήμεροι, με πολλούς από αυτούς όμως να βρίσκονται στο όριο της αδυναμίας πληρωμών. Μία τέτοια εκτίμηση μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες σήμερα, με την οικονομική κρίση και την κατ’ επέκταση κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και αύξηση της ανεργίας να έχουν τα πρωτεία ως προς την εξήγηση του φαινομένου αυτού, καθώς και τις μειωμένες προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης.

Μεγάλο βοήθημα στην προσπάθεια αυτή των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να βρουν έναν τρόπο να ανταποκριθούν σε αυτές, χωρίς όμως να διακινδυνεύουν τη διαβίωσή τους, ή και των παιδιών τους, αποτελεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, ο οποίος έχει δώσει ήδη «ανάσα» σε πολλά νοικοκυριά, σε μερικές δε περιπτώσεις «απελευθέρωσε» δανειολήπτες πλήρως από τις υποχρεώσεις τους. Η παραδοχή ότι πλέον η αποδοχή των αιτήσεων υπαγωγής είναι συγκριτικά δυσκολότερη απ’ ότι παλαιότερα δεν είναι απαγορευτική για τους δανειολήπτες, απλώς η συνεργασία με έναν πεπειραμένο δικηγόρο, με εξειδίκευση στο αντικείμενο, είναι μονόδρομος για την επιτυχή έκβαση της αίτησης, πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καν την ευκαιρία να επανεισαχθούν με νέα αίτηση, αφού η πάροδος του έτους που απαιτείται θα σημαίνει και πάροδο της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων υπαγωγής, γενικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για διάσωση κατοικίας – περιουσίας κι αποφυγή πλειστηριασμού στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: