Στις καταθέσεις αιτήσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπάρχει πάντοτε ένα ενδεχόμενο απόρριψης, ιδίως σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, κατά την οποία οι δικαστές επιδεικνύουν αυστηρότητα, ενίοτε ερμηνεύοντας εσφαλμένα και τον νόμο. Ακόμη και η συνεπέστερη από άποψη προετοιμασίας από το δικηγόρο αίτηση διατρέχει αυτόν τον κίνδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει υπ’ όψιν τις εναλλακτικές του λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή.
Ουσιαστικά, οι επιλογές του είναι τρεις:
1ον, να μην κινηθεί δικαστικά, γενικώς. Σε αυτό το ενδεχόμενο, που ο οφειλέτης αφήνει τα πράγματα ως έχουν, θα μείνει απροστάτευτος από τους δανειστές του, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επισπεύσουν αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του, να κατάσχουν την περιουσία του και να ικανοποιηθούν από δημόσιο πλειστηριασμό. Αυτή η λύση δεν μπορεί να προταθεί παρά μόνον αν δεν υπάρχει, λόγω πχ. κάποιου τυπικού κωλύματος που αναδείχθηκε στην πορεία της αγωγής, καμία περίπτωση υπαγωγής στα προστατευτικά πλαίσια του νόμου.
2ον, η κατάθεση εκ νέου αίτησης. Σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010, ο οφειλέτης, μετά την πάροδο ενός έτους, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για υπαγωγή του στο νόμο Κατσέλη. Το διάστημα του έτους ξεκινάει από την τελεσιδικία της απόρριψης, ήτοι την πάροδο τριακονθημέρου από την επίδοση της απόφασης στους δανειστές. Η εκ νέου αίτηση είναι προτεινόμενη λύση εάν η αίτηση που απορρίφθηκε έφερε σφάλματα τα οποία έπρεπε και μπορούσαν να προβλεφθούν και εξ αιτίας των οποίων ακόμη κι τυχόν έφεση αμφίβολο είναι εάν θα ευδοκιμούσε.
3ον, να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Σε πολλές περιπτώσεις απόρριψης, ο δικαστής όχι μόνον εξαντλεί την αυστηρότητά του, αλλά οδηγείται και σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, εκδίδοντας τελικά μία απόφαση άδικη. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δίδεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά της απορριπτικής απόφασης, η οποία συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Δεδομένου ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι άμεσα εκτελεστή, είναι δυνατόν να ασκηθεί, εν τω μεταξύ, κι αίτηση για αναστολή της απόφασης εκ μέρους του διαδίκου.
Η επιλογή σε κάθε περίπτωση ανήκει στον ενδιαφερόμενο αιτούντα, πρέπει όμως να γίνεται υπό καθεστώς ψυχραιμίας και συνεννόησης με τον χειριστή δικηγόρο. Η εμπειρία και νομική γνώση του τελευταίου μπορεί να καθοδηγήσει τον πελάτη του στην καλύτερη δυνατή λύση, υπενθυμίζοντάς του, σε κάθε περίπτωση, ότι η πρωτοβάθμια απορριπτική απόφαση δεν τον αφήνει απαραιτήτως εκτεθειμένο, αλλά ότι υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούν, κατά περίπτωση, να του δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σημειωτέον ότι δεν πρέπει να χαθεί η προθεσμία για την έφεση.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο για διάσωση κατοικίας – περιουσίας κι αποφυγή πλειστηριασμού στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.