Υπόχρεοι διατροφής ανηλίκου
Η υποχρέωση διατροφής βαρύνει το πρώτον τους γονείς του τέκνου, όπως ορίζουν τα άρθρα 1485 κι επόμενα του Αστικού Κώδικα. Μάλιστα, η υποχρέωση που απορρέει δεν βαρύνει τους γονείς κατά ίσα μέρη, αλλά από κοινού, ήτοι τον καθένα ανάλογα με το μέτρο των δυνατοτήτων του. Αυτό μπορεί να σημαίνει, όμως, ότι η πλήρης οικονομική αδυναμία του ενός μπορεί να οδηγήσει τον έτερο γονέα σε οφειλή του συνόλου της διατροφής του τέκνου, εφόσον έχει την οικονομική αυτή δυνατότητα.
Είναι συχνό, όμως, φαινόμενο, η οικονομική δυνατότητα και των δύο γονέων να μην επαρκεί για να καλύψει τη διατροφή του τέκνου τους, λόγω έλλειψης επαρκών εισοδημάτων είτε από τον έναν είτε και από τους δύο, με αποτέλεσμα η συντήρηση του ανηλίκου να διακινδυνεύεται σημαντικά. Αυτό το ενδεχόμενο έρχονται να καλύψουν οι διατάξεις των άρθρων 1489 ΑΚ κι επόμενα, οι οποίες θέτουν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη της διατροφής από τους παππούδες του τέκνου, όταν υφίσταται αδυναμία από τους γονείς.
Αρχικά, ορίζεται ότι σε ενδεχόμενο απουσίας γονέων, οι παππούδες «διαδέχονται» στην υποχρέωση διατροφής και οφείλουν να την καλύπτουν οι ίδιοι. Στο πολύ συχνότερο, όμως, ενδεχόμενο της οικονομικής αδυναμίας των γονέων, είτε αυτή είναι μερική είτε και πλήρης ακόμη, δίδεται η δυνατότητα να στραφούν αυτοί κατά των παππούδων ώστε να εναποτεθεί σε εκείνους η υποχρέωση της συμπληρωματικής ή και πλήρους διατροφής. Σημειωτέον ότι η ευθύνη δεν είναι παράλληλη, αλλά, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, λόγος γίνεται για διαδοχή: αυτό σημαίνει ότι το δικαστήριο προσδιορίζει τον αρχικώς υπόχρεο και κρίνει έπειτα αν αυτός (ή αυτοί) έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διατροφή του τέκνου και, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, το δικαστήριο μεταθέτει την ευθύνη αυτή στους παππούδες, ήτοι τους πλησιέστερους ανιόντες.
Μάλιστα, το μέτρο της διατροφής κρίνεται κάθε φορά με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και κλίσεις του τέκνου και από τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του, δηλαδή πρόκειται για ανάλογη διατροφή, η οποία κάθε φορά θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες που επιβάλλει η ηλικία του τέκνου και οι αντίστοιχες ανάγκες που προκύπτουν.
Τέλος, όταν το δικαστήριο μετακυλήσει την υποχρέωση της διατροφής στους παππούδες του τέκνου, το μέτρο της διατροφής θα κριθεί αναλόγως και των ιδιαίτερων αναγκών του τέκνου αλλά και της οικονομικής δυνατότητας των υπόχρεων. Δηλαδή ένα παιδί με εύπορους ανιόντες θα ζει πολύ καλύτερα από ένα παιδί φτωχικής καταγωγής! Βέβαια οι απαιτήσεις του τέκνου δεν θα πρέπει να είναι προϊόν παραλογισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.