Τροχαίο ατύχημα και αποζημιώσεις
Στο δυσάρεστο κι απευκταίο γεγονός ενός τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό πεζού η ήδη διαμορφωθείσα νομολογία παγίως αποδέχεται και χορηγεί αποζημιώσεις στον τελευταίο, συνήθως υψηλού ποσού, αναλόγως με τη συνυπαιτιότητα του πεζού και, σαφώς, το βαθμό τραυματισμού και τα συνεπαγόμενα έξοδα. Δηλαδή ο πεζός αποζημιώνεται ακόμα και αν από υπαιτιότητά του βρεθεί στη μέση του δρόμου είτε αγνόησε διάβαση πεζών είτε φανάρι. Πάντα υπάρχει έστω και μικρή συνυπαιτιότητα του τροχοφόρου.
Για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ύψος αποζημίωσης, πρέπει οι δύο αυτοί παράμετροι, δηλαδή ο τραυματισμός και οι συνέπειες αυτού αφ’ ενός και η υπαιτιότητα του οχήματος να αποδειχθούν στο δικαστήριο. Για το σκοπό αυτό συνιστάται το πρώτον η το δυνατόν άμεση επικοινωνία και αναζήτηση συμβουλής από εξειδικευμένους στο αντικείμενο δικηγόρους, ώστε οι τελευταίοι να καθοδηγήσουν, βάσει της πείρας και της νομικής τους κατάρτισης, τον ενδιαφερόμενο κατά την εξέλιξη και πορεία της υπόθεσής του.
Είναι, πάντως, σε κάθε περίπτωση φρόνιμο και συνετό ο παθών να αιτείται τη χορήγηση κάθε είδους πιστοποιητικού, ιατρικού ή άλλου, ώστε αργότερα να καταστεί ευχερέστερη η απόδειξη του ύψους του κονδυλίου που θα αιτηθεί ως αποζημίωση. Εκτός από ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τη φύση και το είδος του τραυματισμού, τη σοβαρότητα αυτού, τα έξοδα νοσηλείας, θεραπείας και αποθεραπείας, άλλα έγγραφα για τα οποία είναι σκόπιμο να ενδιαφερθεί το θύμα είναι βεβαιώσεις για την αποχή του από την εργασία του, ώστε να γίνει εφικτός ο υπολογισμός του διαφυγόντος κέρδους, δηλαδή του κεφαλαίου το οποίο, λόγω του τραυματισμού του, θα χάσει από την εργασία του. Παράλληλα, είναι δυνατή η διεκδίκηση ηθικής βλάβης λόγω του τραυματισμού του αυτού, ενώ άλλο κονδύλιο το οποίο μπορεί να απαιτηθεί είναι αυτό που προβλέπει το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα για την περίπτωση που ο τραυματισμός έχει προκαλέσει κάποια αναπηρία ή δυσμορφία που δύναται ή θα επηρεάσει με βεβαιότητα το μέλλον του θύματος.
Η συνυπαιτιότητα του πεζού στο ατύχημα, έχει φυσικά σημασία για τον υπολογισμό αποζημίωσης. Αν, δηλαδή, επί παραδείγματι, διέσχισε απρόσεκτα το δρόμο, ή ενώ υπήρχε διάβαση, ο πρώτος προτίμησε να μην περάσει από αυτήν ή με οποιονδήποτε τρόπο προκάλεσε σε κάποιο βαθμό ή συνετέλεσε στις συνθήκες του ατυχήματος, αυτό θα συνυπολογιστεί και συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο, και θα περιορίσει, σε εύλογο βαθμό, την αποζημίωση που ο πεζός δικαιούται. Η απόδειξη, όμως, μεγάλου βαθμού συνυπαιτιότητας του πεζού είναι εξαιρετικά δύσκολη από την άλλη πλευρά, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμη κι αν αυτή αναγνωριστεί από το δικαστήριο, να μην μπορέσει να περιορίσει σημαντικά την αποζημίωση, με αποτέλεσμα αυτή να φτάνει περί τα 10.000 -15.000 ευρώ για τον πεζό!
Τηρουμένων των αναλογιών, τα αντίστοιχα ισχύουν και στην περίπτωση ατυχήματος από σύγκρουση οχημάτων, οπότε ο παθών θα πρέπει να προβεί και σε συγκέντρωση εγγράφων που αποδεικνύουν την υλική ζημία που υπέστη από το ατύχημα, που συνεπάγεται στην επισκευή του οχήματος και τη μείωση της αξίας του, καθώς και τα παραπάνω, εφ’ όσον υπάρξει τραυματισμός.
Για τη διασφάλιση της το δυνατόν μεγαλύτερης αποζημίωσης, όπως καθίσταται σαφές, είναι απαραίτητος ο υπεύθυνος και προσεκτικός χειρισμός κατά την εξέλιξη της υπόθεσης. Πέραν, λοιπόν, των ανωτέρω κατευθυντηρίων, ο παθών είναι καλό να απευθύνεται από νωρίς στη νομική συμπαράσταση καταρτισμένων κι έμπειρων δικηγόρων, ώστε αυτοί να τον κατευθύνουν στις πράξεις, δηλώσεις και στη συμπεριφορά, εν γένει, που θα τους επιτρέψει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που, αναλόγως με τη σοβαρότητα της περίπτωσης και τις παραμέτρους που αναφέραμε, μπορούν να είναι και πολύ υψηλές!
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.