RSS

Ίντερνετ-δημοσιεύσεις-Αποζημίωση

26 Απρ.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Προσβολή Προσωπικότητας

 

Η υπ’ αριθμ. 963/2017 απόφαση του Εφετείου Αθηνών έφερε στο προσκήνιο μία υπόθεση που είχε απασχολήσει πριν από μερικά χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, θίγοντας ζητήματα προσβολής της προσωπικότητας και τη σχέση που μπορεί να έχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το πραγματικό της υπόθεσης αφορούσε μία Αστυνομικό, η οποία τηρούσε λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με ψευδώνυμο, όπου υπήρχαν ανηρτημένες φωτογραφίες της, στις οποίες φερόταν με ντύσιμο και συμπεριφορά που παραπέμπει στη goth κουλτούρα. Εν προκειμένω, δημοσιογράφοι δημοσίευσαν σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας τις φωτογραφίες αυτές, οι οποίες πλαισιώνονταν από υποτιμητικά σχόλια σε λεζάντες. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι πράγματι αποτέλεσε η πράξη αυτή των δημοσιογράφων προσβολή της προσωπικότητας της αστυνομικού.

Στο δεύτερο βαθμό, η πρωτοβάθμια απόφαση δικαιώθηκε. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών της ενάγουσας χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς αμοιβή για την ίδια, αποτελεί πράγματι προσβολή της προσωπικότητάς της, δεδομένου ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει την αναίρεση του δικαιώματός της στην εικόνα της. Άλλωστε, οι προσβλητικές λεζάντες και τα υποτιμητικά σχόλια έθιξαν άμεσα την προσωπικότητά της. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων, λόγω της ευρύτητας της κυκλοφορίας τους, η ίδια αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αστυνομικό σώμα, μολονότι η Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκε τη δικαίωσε, κρίνοντας η τελευταία ότι η συμπεριφορά της στον προσωπικό χρόνο και ζωή της δεν αφορά το Σώμα.

Το γεγονός είναι ότι η δημοσιογραφική πρακτική προσέβαλε το άτομό της άμεσα και μάλιστα ποικιλοτρόπως, τόσο μέσω των υποτιμητικών σχολίων όσο και λόγω της χρήσης των φωτογραφιών της χωρίς την άδεια της και χωρίς, φυσικά, αμοιβή για τη χρήση αυτή. Η παραδοχή ότι οι φωτογραφίες ήταν ελεύθερα προσβάσιμες μέσω του λογαριασμού της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν σημαίνει και παραδοχή της ελεύθερης χρήσης τους από τρίτους, η οποία χρήση προσβάλει την εικόνα της ενάγουσας. Ως εκ τούτου, η έφεση των δημοσιογράφων απορρίφθηκε και επιδικάστηκε εξαιρετικά υψηλή αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Η απόφαση αυτή έχει σημαντική αξία για το νομικό κόσμο, αφού υπενθυμίζει τα όρια της δραστηριοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσον αφορά την προσωπική ζωή και γενικώς τα δικαιώματα στην προσωπικότητα των πολιτών, ενώ μπορεί να λειτουργήσει προς επίρρωση αντίστοιχων υποθέσεων άλλων συμπολιτών μας, ακόμη και να πείσει όσους έχουν υποστεί τέτοιου είδους προσβολή να κινηθούν νομικά και να διεκδικήσουν αποζημίωση πραγματικά ανάλογη της ηθικής τους βλάβης, ειδικά όπως εν προκειμένω, όπου προκλήθηκε άμεση προσβολή στην προσωπικότητα, στην εικόνα της ενάγουσας, ενώ το περιστατικό λειτούργησε ως αιτία να εξωθηθεί η ίδια σε παραίτηση από τη δουλειά της, λόγω του κοινωνικού στιγματισμού της.

Επίσης, κατόπιν αυτής της απόφασης, και οποιοσδήποτε έχει υποστεί παρόμοια προσβολή μπορεί να εισπράξει μεγάλη αποζημίωση από τα δημοσιογραφικά μέσα εφόσον το επιδιώξει και χωρίς να δαπανήσει τόσο χρόνο σε δικαστικούς αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: