E–commerce. E–shop.
Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ανοίξει και καταστήσει προσιτή μία μεγάλη αγορά με πολλαπλές δυνατότητες, προσφέροντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν, διαφημισθούν και επιτύχουν κέρδος σε σύγχρονες πλατφόρμες, με διάνοιξη σε νέους πελάτες, ενώ το αγοραστικό κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσει με μεγάλη ευκολία, από την άνεση της οικίας ή του επαγγελματικού του χώρου, ψάχνοντας μέσα από μία ασυναγώνιστη ποικιλία και χαμηλότερες τιμές το προϊόν ή την υπηρεσία που περισσότερο το συμφέρει.
Αυτή η μετάβαση από την αγορά του «φυσικού κόσμου» σε αυτήν του «ψηφιακού» μπορεί να γίνει σαφέστερη ως προς τη σημασία της αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των ατόμων που πραγματοποιούν αγορές μέσω internet έχει αυξηθεί σημαντικά, με το ποσοστό να φτάνει το 2016 στο 22,1%. Περίπου, δηλαδή, το ένα τέταρτο του αγοραστικού κοινού επιλέγει για τις αγορές του το διαδίκτυο!
Το πολλά υποσχόμενο πεδίο εμπορικής δραστηριοποίησης του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι υπό διαρκή ανάπτυξη, εξέλιξη και ρύθμιση νομοθετικά όπως επιτάσσουν οι πρακτικές, οι συναλλαγές και η τεχνολογική πρόοδος. Εν πρώτοις, ο έμπορος, ο οποίος θέλει να δραστηριοποιηθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργώντας ένα e–shop πρέπει να διέλθει από μία σειρά διαδικαστικών προϋποθέσεων, ώστε η υποδομή που θα δημιουργήσει να είναι και σύννομη και προσοδοφόρα. Και στα δύο αποτελέσματα ως αρωγός μπορεί να οδηγήσει με μεγαλύτερα εχέγγυα επιτυχίας η νομική παροχή ενός εξειδικευμένου στο αντικείμενο του ηλεκτρονικού εμπορίου επαγγελματία. Συχνά φαίνεται απαραίτητη η νομική συμβουλή στον έμπορο, όχι μόνο κατά την είσοδό του στο χώρο και τη δημιουργία τυχόν εταιρίας, αλλά και στην εξέλιξη μίας σύμβασης πώλησης: δεν είναι πάντοτε ο καταναλωτής το μέρος που χρήζει έννομης προστασίας έναντι του αντισυμβαλλομένου του.
Βεβαίως, είθισται το αδύναμο μέρος να είναι ο καταναλωτής, ο οποίος προβαίνει στη σύναψη της σύμβασης. Κατά την πορεία αυτής, είναι δυνατό να προκύψει πληθώρα ζητημάτων, όπως θέματα χρηματικών συναλλαγών, παράδοσης, ελαττωματικότητας, τα οποία, πολύ περισσότερο, μπορεί να προκύπτουν και από το δόλο του προμηθευτή. Η κίνηση με ασφάλεια στις διαδικτυακές εμπορικές συναλλαγές, ιδιαίτερα όταν αφορά συναλλαγές αξίας, σκόπιμο είναι να γίνεται με την υποβοήθηση ενός νομικού, κυρίως στις περιπτώσεις που μία σύμβαση εκτροχιάζεται και προκαλεί σημαντική ζημία στο ένα μέρος. Ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος είναι σε θέση να έχει εποπτεία των καταλλήλων κινήσεων και να καθοδηγεί τον ενδιαφερόμενο αρμοδίως, να εντοπίζει τυχόν ύποπτους κι επισφαλείς όρους, εν τέλει να προστατεύει το εκάστοτε μέρος είτε πριν είτε κατόπιν σύναψης συμβάσεως.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.