RSS

Διαμεσολάβηση – Συμβιβασμός win-win!

20 Ιαν.

 

Ο καινοτόμος θεσμός της Διαμεσολάβησης αποτελεί πλέον ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς πρόκειται για μία εναλλακτική διέξοδο επίλυσης διαφορών αντί της δικαστικής, όπου πρωτεύοντα ρόλο έχουν η διαπραγμάτευση και η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ  των μερών, παρά η –επί μακρόν- αντιδικία. Η Διαμεσολάβηση έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο με ποσοστά  συμβιβαστικής επίλυσης 85%!.

Πρόκειται για μία εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης των δύο μερών, στην οποία παρίσταται   ο Διαμεσολαβητής, υπό την καθοδήγηση του οποίου τα μέρη, κατόπιν συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, μπορούν να οδηγηθούν σε μία αμοιβαίως επωφελή συμβιβαστική λύση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στην -πολύ συχνά- χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία των «μαχών» στα δικαστήρια, η οποία καταστρέφει και τις σχέσεις των μερών, κάτι ιδιαίτερα επώδυνο όταν πρόκειται περί συγγενών, συνεργατών, εταίρων κλπ. Ο «άτυπος» και «ιδιωτικός» χαρακτήρας της διαμεσολάβησης μπορεί να σημάνει και επίλυση της διαφοράς εντός μίας και μόνον ημέρας, ενώ έχει  χαρακτήρα εμπιστευτικότητας-απορρήτου για τους ενδιαφερομένους που προσέρχονται πάντα με τους δικηγόρους τους.

Σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί ότι οι συμφωνίες της διαμεσολάβησης έχουν εκτελεστότητα δικαστικής αποφάσεως.

Ειδικώς στην ελληνική έννομη τάξη, όπως έχει εισαχθεί ο παρών θεσμός, με το Ν. 3898/2010, ο οποίος ουσιαστικά εφάρμοσε την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/52/ΕΚ, παραμένει όλως προαιρετικός. Παρ’ όλα αυτά, κάμψη στον κανόνα αυτό υποδηλώνει η πρόθεση του νομοθέτη να καταστήσει τη διαμεσολάβηση υποχρεωτική για κάποιες υποθέσεις.

Η πρώτη περίπτωση, ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι η πρόταση για υποχρεωτικό στάδιο Διαμεσολάβησης όσον αφορά τη ρύθμιση των επιχειρηματικών-εμπορικών δανείων, που είναι ευρέως γνωστά ως «κόκκινα δάνεια», εφ’ όσον οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες, τα δε επιχειρηματικά τους σχέδια είναι βιώσιμα, είναι δηλαδή εφικτό κατόπιν λήψεως μέτρων, να επανακάμψουν. Μία τέτοια προοπτική σαφώς, λαμβανομένων υπ’ όψη και των απαιτήσεων της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου για ταχύτατες διεκπεραιώσεις των ανακυπτόντων διαφορών, φαντάζει εκ των προτέρων ρηξικέλευθη ρύθμιση μίας καταστάσεως που ούτως ή άλλως έχρηζε αντιμετωπίσεως.

Όπως παρουσιάζεται η Διαμεσολάβηση ως θεσμός, δικαιολογεί και τη διάθεση του νομοθέτη να την εισαγάγει και σε ένα έτερο πεδίο δικαίου, αυτό του οικογενειακού, και συγκεκριμένα ως τρόπο επίλυσης του ζητήματος της συνεπιμέλειας. Η καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου Διαμεσολαβήσεως θα δώσει την ώθηση στο εκάστοτε ζεύγος να αποταθεί σε έναν ειδικευμένο Διαμεσολαβητή ώστε η διαφορά να επιλυθεί υπό καθεστώς ιδιωτικότητας, άμεσα χρονικά, με τη δέουσα εμπιστευτικότητα που αρμόζει σε ζητήματα της οικείας φύσης.

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης τα ενδιαφερόμενα μέρη ορίζουν πώς θα διεξαχθεί ενώ τηρείται το απόρρητο ακόμα και για τη συμφωνία υπαγωγής στη συμβιβαστική αυτή προσπάθεια. Ο διαμεσολαβητής διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις σε κλίμα ομαλό και πολιτισμένο. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους γίνονται ξεχωριστές συνεδρίες-συζητήσεις κάθε μέρους με τον διαμεσολαβητή οπότε καθένας αναπτύσσει ελεύθερα κι εμπιστευτικά τις απόψεις του και τα ευρύτερα συμφέροντά του. Δεν ακολουθούνται τα όσα οι νόμοι προστάζουν για τις διαδικασίες στα δικαστήρια. Δεν κατατίθεται τίποτα από όσα ειπωθούν εκεί στη δίκη που θα ακολουθήσει εάν αποτύχουν τα μέρη να συμφωνήσουν.  Όμως εάν επιτευχθεί συμφωνία αυτή είναι δεσμευτική και γίνεται εκτελεστή άμεσα, χρησιμεύει για εγγραφή υποθήκης, πλειστηριασμό κλπ.

Το ποσοστό επιτυχίας των υποθέσεων της διαμεσολάβησης είναι 85% παγκοσμίως γιατί   με τη διαμεσολάβηση όλοι κερδίζουν άμεσα κάτι winwin, ενώ στα δικαστήρια υπάρχει πάντα ρίσκο winlose, μεγάλο χάσιμο χρόνου και δαπάνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: