RSS

Άδεια παραμονής αλλοδαπών

04 Νοέ.

 

 

 

 

 

Επί μακρόν διαμένοντες-Μεταναστευτικό δίκαιο

Οι διαρκείς μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας έχουν αναδείξει τον ν. 4251/2014, τον γνωστό μεταναστευτικό κώδικα, ως ένα μείζον νομοθέτημα, με ευρύτατο πεδίο εφαρμογής στην ούτως διαμορφωθείσα καθημερινότητα, ρυθμίζοντας ζητήματα που αφορούν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, πολιτών χωρών εκτός Ε.Ε., διαμενόντων στην Ελλάδα. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαμένοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, έχουν αναπτύξει δεσμούς με το κοινωνικό τους περιβάλλον, ακόμη και με το εργασιακό και αυτή τους η πρόθεση (και κυρίως διάθεση) ένταξης πριμοδοτείται με άδεια διαμονής, ενώ αυξημένος χρόνος παραμονής συνεπάγεται και αποδεικτικές διευκολύνσεις για τον αλλοδαπό.

Όσον αφορά τους επί μακρόν διαμένοντες, το πρώτον απαιτείται νόμιμη και συναπτή παραμονή στη χώρα κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη προ της υποβολής της αιτήσεως στην αρμόδια αρχή. Για τη χορήγηση, όμως, της άδειας διαμονής, προϋποτίθενται περαιτέρω από μέρους του αιτούντος αλλοδαπού i) επαρκές εισόδημα προς κάλυψη των αναγκών του ιδίου και της οικογενείας του, το οποίο κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να ισούται με τις ετήσιες αποδοχές του αμειβομένου με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά 10% για τα συντηρούμενα μέλη της οικογενείας. Στον υπολογισμό λαμβάνονται υπ’ όψη τακτικά επιδόματα ανεργίας, συνεισφορές των μελών της οικογένειας, όχι όμως και η προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής. ii) πλήρης ασφάλιση ασθενείας για τον ίδιο και τα μέλη της οικογενείας του και iii) πλήρωση των όρων ένταξης στην ελληνική κοινωνία, ιδίως στοιχεία όπως η γνώση της γλώσσας ή ιστορίας, η οποία και πρέπει να αποδεικνύεται, εμμέσως ή αμέσως.

Εξαιρετική περίπτωση έκδοσης άδειας παραμονής προβλέπει ο ν. 4251/2014, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε με τον 4332/2015, κατά τον οποίο, αλλοδαπός διαμένων αδιαλείπτως στην Ελλάδα για διάστημα επτά (7) ετών, κατά το οποίο έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα -οι οποίοι και πρέπει να αποδεικνύονται, μπορεί να αιτηθεί έκδοση άδειας διαμονής δύο ετών και με δυνατότητα ανανέωσης. Προς τούτο πρέπει να αποδείξει με προσκόμιση εγγράφων βεβαίας χρονολογίας, την ως άνω παραμονή του στη χώρα, δίχως όμως να απαιτείται και η κατοχή visa. Αν δε, κατά τη διάρκεια της παρελθούσης δεκαετίας πριν την υποβολή της αιτήσεως, κατείχε για πέντε (5) έτη άδεια διαμονής, δε χρειάζεται να προσκομισθούν τα ανωτέρω έγγραφα.

Διαφαίνεται η πρόθεση του νομοθέτη να επιβραβεύσει τη μακρά διαμονή στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, καθώς διαβλέπει τη διάθεσή τους να ενσωματωθούν και δραστηριοποιηθούν στον ελληνικό χώρο, μολονότι δεν παύει να είναι ενδιαφέρον του και η πολιτισμική τους ένταξη, όπως η γνώση της γλώσσας ή στοιχείων ιστορίας ή η εν γένει ύπαρξη εσωτερικών δεσμών με το κράτος, ως προαπαιτούμενο της χορήγησης της άδειας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 
Σχολιάστε

Posted by στο 04/11/2016 in foreigners, Αλλοδαποί

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι κλειστά.

 
Αρέσει σε %d bloggers: