Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ «ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΡΟΣΗΚΟΝΤΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ»
Ο όρος της οικογένειας και στενότερα της οικογενειακής επανένωσής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 17ης Ιουνίου 2008 όπως και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο της 24 Σεπτεμβρίου 2008 για την μετανάστευση, ορίζεται ως ο «ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης μετανάστευσης. Όμως, όταν αναφερόμαστε στον θεσμό της οικογένειας, τις περισσότερες φορές προϋποθέτει να υπάρχει παντρεμένο ζευγάρι, η/και τέκνα.
Ποιο είναι λοιπόν το καθεστώς των ανύπαντρων ζευγαριών, ήτοι αυτών που διατηρούν απλώς μία σταθερή σχέση? Μπορεί να δοθεί από τις Ελληνικές Αρχές, άδεια διαμονής στον σύντροφο του πολίτη Ε.Ε ή Έλληνα, με τον οποίο διατηρεί σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη?
Τα μέλη της οικογενείας που δεν έχουν την ιθαγένεια ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν δικαιώματα ίδια με εκείνα του πολίτη που συνοδεύουν, αλλά φέρουν την υποχρέωση να κατέχουν θεώρηση σύντομης διαμονής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 539/2001. Ο υπήκοος τρίτης χώρας λοιπόν, ο οποίος είναι σύντροφος πολίτη Ε.Ε ή Έλληνα μπορεί να λάβει θεώρηση εισόδου και να εισέλθει στην Ελλάδα μαζί με τον πολίτη της Ε.Ε ή τον Έλληνα, είτε να εισέλθει στην Ελλάδα προκειμένου να τον συναντήσει ή να συνενωθεί μαζί του. Η θεώρηση εισόδου, «θεώρηση SHENGEN» χορηγείται υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων της ύπαρξης της σχέσης, και δίνει το δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως τρείς (3) μήνες. Επιπροσθέτως, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα για περισσότερο από τρείς (3)μήνες, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών-Διεύθυνση Αλλοδαπών, εντός του επιτρεπόμενου χρόνου νόμιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και εφόσον πιστοποιούν γραπτώς τη σταθερή σχέση τους με τον πολίτη της Ένωσης ή τον Έλληνα και διατηρούν κοινή κατοικία μαζί του.
Συνεπώς, ως τεκμήρια της σταθερότητας των συντρόφων νοούνται:
-η καταχωρισμένη συμβίωση
-η ύπαρξη κοινού ή υιοθετημένου τέκνου του αιτούντος και του Έλληνα ή του πολίτη της Ένωσης
-η από κοινού ανάληψη μακροπρόθεσμων νομικών, οικονομικών ή κοινωνικών δεσμεύσεων
Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας θα μπορέσει να αποκτήσει προσωποπαγές δικαίωμα διαμονής, εάν διέμενε στην Ελλάδα ως σύντροφος του πολίτη της Ε.Ε ή του Έλληνα για τρία (3) χρόνια τουλάχιστον πριν τη λήξη της συμβίωσης ή τον θάνατο του πολίτη της Ένωσης ή του Έλληνα, ή την αναχώρηση του από τη χώρα ή εάν πληροί της προϋποθέσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής του, βάσει των διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης.
Η άδεια διαμονής σε σύντροφο πολίτη ΕΕ ή Έλληνα, με τον οποίο διατηρεί σταθερή σχέση προσηκόντως αποδεδειγμένη έχει:
-διάρκεια ισχύος ενός (1) έτους με ανανέωση για δύο (2) έτη
-δίνει πρόσβαση σε μισθωτή εργασία
Όπως κατανοούμε λοιπόν, ο όρος της συμβίωσης και της συντροφικότητας, χωρίς να υπάρχει σύναψη γάμου μεταξύ των δύο συντρόφων, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την χορήγηση αδειών διαμονής στους υπηκόους τρίτων χωρών, που απλά συζούν και έχουν μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό τους. Τόσο το ημεδαπό μας δίκαιο όσο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, αποδέχονται πλήρως τον θεσμό του σύμφωνου συμβίωσης, ανοίγοντας έτσι καινούργιους και πιο φρέσκους ορίζοντες στον πολύτιμο όρο «οικογένεια».
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.