RSS

Άκυρα τα πρόστιμα κατά εργοδοτών για αδήλωτη εργασία

28 Μαρ.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΗ ΔΗΛΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Καινοτόμος είναι η υπ’ αριθμ. 153/2016 απόφαση του  Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας που εισάγει νέο δρόμο στο θέμα της επιβολής υπέρογκου προστίμου στους εργοδότες, που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους, που δεν έχουν αναγραφεί στον πίνακα προσωπικού. Η εν λόγω απόφαση λοιπόν, κρίνει  παράνομη την επιβολή του προστίμου των 10.543,34 ευρώ στις εργοδότριες επιχειρήσεις, για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει αναγραφεί στον πίνακα προσωπικού από τους ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε.  Η παρανομία αυτή μάλιστα συνίσταται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στον νόμο 3996/2011 για την έκδοση της απόφασης 27397/122/19.8.2013 του υπουργού Εργασίας, για το πρόστιμο των 10.549,94 ευρώ που επιβλήθηκε σε βάρος συγκεκριμένης επιχείρησης που προσέφυγε στο δικαστήριο, για τον ως άνω λόγο.

Στην συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα: «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Διοίκηση επέβαλε το οικείο πρόστιμο κατά δέσμια αρμοδιότητα των αρμόδιων Επιθεωρητών Εργασίας, βάσει των ορισμών του άρθρου 1 της 27397/122/19.8.2013 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας, δηλαδή βάσει διατάξεων κανονιστικής πράξης, που βρίσκονται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, και ως εκ τούτου ανίσχυρων και μη εφαρμοστέων, το Δικαστήριο κρίνει, κατ’ αυτεπάγγελτο έλεγχο (άρθρο 79 παρ.1 εδάφιο β’ περίπτωση β’ του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας), ότι παρανόμως επιβλήθηκε σε βάρος της προσφεύγουσας το επίδικο πρόστιμο με την προσβαλλόμενη πράξη, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων της προσφυγής».

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι από το 2013 με στόχο την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, δημοσιεύθηκε νέα απόφαση του Υπουργού Εργασίας, που προβλέπει υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες και στις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους, «που δεν τους δηλώνουν». Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ενδεικτικά, για μη δηλωμένο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών είναι 10.549,44 ευρώ, ενώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών  το πρόστιμο ανέρχεται στις 9.197,10 ευρώ. Εκτός από την επιβολή των χρηματικών προστίμων μάλιστα, σε περίπτωση διαπίστωσης της εν λόγω παράβασης, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί αυτή.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τα ανωτέρω πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως δυσβάσταχτα για τους εργοδότες, κυρίως των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ  μέχρι την δημοσίευση της εν λόγω απόφασης, δεν υπήρχε κάποιος αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν ή να μην επιβληθούν ή ακόμα και να ανασταλούν, παρά την ύπαρξη δυνατότητας άσκησης διοικητικής προσφυγής  κατά των εν λόγω αποφάσεων. Μειονέκτημα της διαδικασίας, είναι ότι οι προσφυγές  ενδέχεται να εκδικαστούν μετά από χρόνια, το πρόστιμο όμως είναι σχεδόν άμεσα εισπρακτέο καθώς μετά το ΣΕΠΕ βεβαιώνεται στην Εφορία. Επιπλέον, οι αιτήσεις αναστολής συνήθως δεν ευδοκιμούσαν, καθώς κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την εισροή χρημάτων το δημόσιο ταμείο.

Πλέον άνοιξε ο δρόμος για την ακύρωση των υπέρογκων αυτών προστίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: