RSS

Διατροφή έναντι όλων!

11 Μαρ.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

 

Στο νόμο καθορίζεται, ότι υπόχρεοι για διατροφή είναι μόνο οι συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή και σε πλάγιο βαθμό μόνο οι αδελφοί. Αντικείμενο της διατροφής είναι η καταβολή παροχών – καταρχήν χρηματικών – με τις οποίες καλύπτονται οι βιοτικές ανάγκες του δικαιούχου.

Γενικότερα, υπόχρεοι διατροφής κατά σειρά με βάση την εγγύτητα του συγγενικού δεσμού, είναι: α) Ο σύζυγος έστω και αν είναι διαζευγμένος (εφόσον υπάρχει υποχρέωση διατροφής μετά το διαζύγιο)  β) οι κατιόντες (παιδιά) έναντι των ανιόντων (γονείς, παππούδες) κατά τη σειρά της εξ αδιαθέτου διαδοχής, γ) οι ανιόντες (γονείς, παππούδες: αν δεν υπάρχουν γονείς ή οι γονείς αδυνατούν) έναντι των άγαμων τέκνων τους (βιολογικών ή υιοθετημένων) κατά την διάρκεια, καταρχήν, της ανηλικότητας, δ) οι αδελφοί έναντι των αδελφών.  Επομένως, υπόχρεοι διατροφής είναι οι γονείς έναντι των τέκνων τους, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, είτε ασκούν την γονική μέριμνα, είτε η άσκησή της τους έχει αφαιρεθεί, ολικά ή μερικά (όπως μπορεί να συμβεί σε περίπτωση διαζυγίου, διακοπής της συμβίωσης, κακής άσκησης ή σχετικής αίτησης των ιδίων), τα τέκνα έναντι των γονέων τους, τα εγγόνια τέκνων που έχουν αποβιώσει ή τα δισέγγονα τέκνων ή εγγόνων που έχουν αποβιώσει έναντι των παππούδων και γιαγιάδων και προπαππούδων και προγιαγιάδων, οι σύζυγοι ή οι πρώην σύζυγοι ο ένας έναντι του άλλου, ο ένας αδελφός έναντι του άλλου και ως προαναφέρθηκε ο πατέρας εξωγάμου τέκνου έναντι της μητέρας αυτού.

Να σημειώσουμε εδώ ότι υποχρέωση διατροφής έχουν πρώτα οι κατιόντες, κατά την σειρά που καλούνται στην εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή και ο καθένας τους ανάλογα με την κληρονομική του μερίδα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατιόντες υποχρέωση διατροφής έχουν οι πλησιέστεροι ανιόντες, που ενέχονται σε ίσα μέρη αν είναι περισσότεροι στον ίδιο βαθμό.

Προϋπόθεση του δικαιώματος διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσής του, πλην όμως το ανήλικο τέκνο και αν ακόμη έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για την διατροφή του. Περαιτέρω δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος που ενόψει και των λοιπών υποχρεώσεών του, δεν είναι σε θέση να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή, πλην όμως ο κανόνας αυτός δεν ισχύει, όταν πρόκειται για διατροφή ανηλίκου τέκνου από τον γονέα του, εκτός αν αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υπόχρεου ή να μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα άρθρα 1489 και 1490 ΑΚ, καθιερώνεται  αρχικά η υποχρέωση διατροφής των γονέων, όσον αφορά την διατροφή του ανηλίκου τέκνου. Στα σχετικά άρθρα του ΑΚ συνάγεται ότι οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, το ανήλικο τέκνο τους, το οποίο δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από τα εισοδήματα ή την εργασία του. Εφόσον όμως, δεν υπάρχουν γονείς, ή αν ο γονέας που έχει υποχρέωση διατροφής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, ανακύπτει η υποχρέωση των επόμενων ανιόντων, δηλαδή των παππούδων και των γιαγιάδων. Οι τελευταίοι  ενέχονται σε ίσα μέρη για διατροφή του εγγονού τους, στην έκταση που αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από τις δυνάμεις έστω και του ενός από τους γονείς του.  Να τονίσουμε ότι, χαρακτηριστικές και ποικίλες είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, που καθιερώνουν την διαδοχική αυτή υποχρέωση διατροφής των παππούδων υπέρ των ανήλικων εγγονών τους, εφόσον τα εισοδήματα τους είναι επαρκή και δεν απειλείται η δική τους διατροφή. Αν λοιπόν είναι βέβαιο, ότι ο αρχικός υπόχρεος (γονέας) δεν μπορεί να καταβάλει διατροφή, ο δικαιούχος αυτής, μπορεί να στραφεί κατά του ευθυνόμενου κατά δεύτερο λόγο (παππού ή γιαγιά), καθώς υπάρχει η διαδοχική ευθύνη τους για διατροφή του δικαιούχου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

 

 
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: