RSS

Σφράγιση ακάλυπτης επιταγής-Τειρεσίας

19 Φεβ.

ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΕΠΙΤΑΓΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ

 

Σύνηθες είναι το φαινόμενο της σφράγισης ακάλυπτων επιταγών και η συνακόλουθη ένταξη των εκδοτών αυτών στο σύστημα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Ειδικότερα, η επιταγή ως μέσο πληρωμής, είναι από το νόμο πληρωτέα με την εμφάνιση ακόμη και την ημέρα έκδοσής της. Η προθεσμία εμφάνισης αυτής είναι οκτώ (8) ημέρες, από την επομένη της χρονολογίας έκδοσής της και πρέπει να πληρωθεί στον νόμιμο κομιστή της και στον τόπο έκδοσης. Αν όμως, στον λογαριασμό του εκδότη δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια όταν ο κομιστής εμφανίσει την επιταγή προς πληρωμή, η τράπεζα υποχρεούται να βεβαιώσει την μη πληρωμή αυτής. Η βεβαίωση αυτή, γνωστή ως «σφράγιση» της επιταγής, γίνεται συνήθως με σφραγίδα, η δε σφράγιση γίνεται είτε στο σώμα της επιταγής είτε σε ξεχωριστό έγγραφο, και σημειώνεται η ημέρα εμφάνισης της επιταγής αρ.2 νδ.1325/1972.

Σημαντικές είναι λοιπόν, οι συνέπειες της παραπάνω  «σφράγισης». Μία εξ αυτών, είναι ότι με την σφράγιση της επιταγής από την τράπεζα, λόγω έλλειψης διαθεσίμων κεφαλαίων για την κάλυψη της αξίας της στο λογαριασμό του εκδότη, η επιταγή αναγγέλλεται από το υποκατάστημα στον Τειρεσία και ο εκδότης της εισάγεται στη μαύρη λίστα του. Συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπει, ότι μετά τη σφράγιση ειδοποιείται ο εκδότης της ακάλυπτης επιταγής, και εάν εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ενημέρωση, δεν την εξοφλήσει, τότε μπαίνει στον Τειρεσία.

Η ως άνω εγγραφή του εκδότη της επιταγής στον Τειρεσία, γίνεται απευθείας γνωστή σε όλες τις τράπεζες, εφόσον ο Τειρεσίας είναι διατραπεζική εταιρία με στόχο την παροχή πληροφοριών σε αυτές. Οι Τράπεζες μόλις λάβουν γνώση της σφράγισης, παύουν τη χορήγηση οποιαδήποτε πίστωσης στον εκδότη της επιταγής. Είσοδος στον Τειρεσία σημαίνει δηλαδή, ότι αυτός που τοποθετείται εκεί δεν μπορεί να εκδώσει μπλοκ επιταγών, δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί από καμία Τράπεζα, καθίσταται αφερέγγυος έναντι Τραπεζικών συναλλαγών και γενικά μπαίνει στη black list αυτών.

Υπάρχει όμως τρόπος να διαγραφείτε από τα δυσμενή αρχεία αρκεί να γνωρίζετε το εξής: Εφόσον πληρώσατε την επιταγή, ακόμα και εκ των υστέρων, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση απευθείας στην «Τειρεσίας ΑΕ» συνοδευόμενη είτε από το σώμα της επιταγής (προς επίδειξη) και φωτοτυπία των δύο όψεων αυτού, είτε από δικαστική απόφαση, από την οποία θα προκύπτει σαφώς η εξόφληση της επιταγής. Περιπτώσεις που δεν συνοδεύονται από το σώμα της επιταγής, θα εξετάζονται κατά περίπτωση και θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον, από τα προσκομιζόμενα λοιπά έγγραφα, προκύπτει ότι πράγματι οι επιταγές έχουν εξοφληθεί. Επίσης η διαγραφή είναι δυνατή, α) αν η επιταγή σφραγίσθηκε και αναγγέλθηκε από λάθος της τράπεζας, παρότι υπήρχαν τα χρήματα στον τηρούμενο σχετικό λογαριασμό (περιλαμβανομένης και της περίπτωσης ανακλήσεως με επαρκές υπόλοιπο). β) αν η επιταγή είναι ατάκτου εκδόσεως γ) αν έχει εκδοθεί ποινική απόφαση ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση πολιτικού δικαστηρίου ή βούλευμα που αθωώνει τον εκδότη για λόγους που ανάγονται στην εγκυρότητα του τίτλου και όχι λόγω εξοφλήσεώς της δ) αν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση κήρυξης της επιταγής ανίσχυρης ή ακύρωσης της εξ αυτής υποχρεώσεως του εκδότη.

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, τα στοιχεία στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», ή το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) & Σύστημα Υποθηκών – Προσημειώσεων (ΣΥΠ), όπως ονομάζονται επίσημα, διατηρούνται από 2 χρόνια (επιταγές, συναλλαγματικές) έως και 10 χρόνια (πτωχεύσεις).

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: