ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Στην Ελλάδα, το περιεχόμενο, τον χειρισμό, την μορφή, κλπ. των τιμολογίων την καθορίζει ο νόμος 4308/2014 με την ονομασία Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 251/2014 στης 24 Νοεμβρίου 2014. Ο νόμος αυτός αντικατάστησε τον παλαιότερο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) του 2012, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) του 1992.
Σύμφωνα με νομολογία δε του Αρείου Πάγου, για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής, απαιτείται, αντικειμενικώς η έκδοση από το δράστη πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων (και μάλιστα ανεξαρτήτως αν τα τελευταία είναι και πλαστά, αφού ο νόμος δεν θεωρεί ως εικονικά μόνο τα γνήσια), υποκειμενικώς δε δόλος, ο οποίος περιλαμβάνει τη γνώση, έστω, και με την έννοια της αμφιβολίας, της πλαστότητας ή της εικονικότητας των φορολογικών στοιχείων και, επί αποδοχής της εικονικότητας αυτών, τη θέληση ή αποδοχή του δράστη να προβεί στην έκδοση των πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή να αποδεχθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Στην περίπτωση που μπορεί να αποδειχθεί ότι ο εκδότης ή λήπτης του πλαστού-εικονικού τιμολογίου δεν γνώριζε την πλαστότητα και η συναλλαγή δεν έγινε εικονικά τότε αξίζει η δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του φορολογούμενου γιατί τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ μεγάλα.
Εάν όμως δεν γίνεται να αποδειχθούν τα παραπάνω, τότε με το άρθρο 7 του Ν. 4337/2015 που δημοσιεύθηκε στο Τ. Α’ 129/17-10-2015 ΦΕΚ, μπορεί να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά τόσο ο εκδότης όσο και ο λήπτης εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σύμφωνα με αυτό, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους επιχειρηματίες έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν πλαστά φορολογικά στοιχεία, να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά τιμολόγια, ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί πριν το 2014, μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ από τους παραβάτες με εκπτώσεις από 20% έως και 90%! Επίσης ρυθμίζονται ευνοϊκά, με σημαντικές εκπτώσεις, πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί για μη έκδοση αποδείξεων ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.