RSS

Διατροφή τέκνων, συζύγου, αδερφών, γονέων

09 Φεβ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

Το δικαίωμα διατροφής των τέκνων μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο της έκδοσης συναινετικού διαζυγίου με ειδικό ιδιωτικό συμφωνητικό που συνυπογράφουν οι σύζυγοι, κατόπιν συμφωνίας τους, και το οποίο κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστήριο μαζί με την αίτηση του συναινετικού διαζυγίου. Μάλιστα, όταν εκδίδεται η απόφαση του συναινετικού διαζυγίου, το συμφωνητικό αυτό επικυρώνεται από το δικαστήριο και αποκτά ισχύ εκτελεστού τίτλου, όπως η δικαστική απόφαση, που σημαίνει πρακτικά ότι σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη (συνήθως ο υπόχρεος προς διατροφή) δεν συμμορφώνεται με όσα έχουν συμφωνηθεί, μπορεί το άλλο μέρος να κάνει κατάσχεση στον μισθό του άλλου ή σε άλλα περιουσιακά του στοιχεία.

Δικαίωμα για διατροφή δεν έχουν όμως μόνο τα ανήλικα τέκνα, αλλά ακόμη και τα ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν ή έχουν περατώσει τις σπουδές τους αλλά είναι άνεργα, οπότε είναι οικονομικά εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας. Επίσης, στην περίπτωση διαζυγίου με αντιδικία, εκτός από τα τέκνα, δικαίωμα προς διατροφή από τον άλλο σύζυγο έχει και ο/η σύζυγος που είναι οικονομικά ασθενέστερος και προκύπτει ότι ο ισχυρός κλονισμός των σχέσεών τους επήλθε λόγω υπαιτιότητας του άλλου συζύγου (ψυχολογική βία, κακοποίηση, μοιχεία, εγκατάλειψη, διγαμία κλπ.).

Ο δικαιούχος της διατροφής, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνει συμφωνία με τον υπόχρεο, μπορεί να  ζητήσει δικαστική προστασία με ασφαλιστικά μέτρα στα πλαίσια των οποίων μπορεί να ζητήσει και έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε σε λίγες μέρες να έχει απόφαση! και τέλος να ασκήσει αγωγή (κύρια), η οποία είτε έπεται των ασφαλιστικών μέτρων είτε ασκείται αρχικά αλλά η δικάσιμος ορίζεται σε διάστημα περίπου ενός έτους, γι’ αυτό και  κρίνεται προτιμητέο από τους δικαιούχους να αρχίσουν με τα ασφαλιστικά μέτρα.

Δικαιούχοι διατροφής είναι επίσης τα αδέρφια έναντι των άλλων αδερφών καθώς και  οι γονείς έναντι των παιδιών τους εάν οι «υπόχρεοι» είναι σε καλή οικονομική κατάσταση ενώ οι συγγενείς τους οικονομικά ασθενείς. Οι οικονομικά ισχυρότεροι μπορούν να αντιτάξουν την ένσταση διακινδύνευσης της δικής τους διατροφής, η οποία δεν ισχύει μόνο για τη διατροφή προς τα τέκνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932 455478.

 

 

 
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: