RSS

Αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς-visa-άδεια παραμονής

24 Apr

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Τα τελευταία έτη η Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκτός συνόρων και ειδικότερα από φυσικά και νομικά πρόσωπα τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ. Ρωσία, Κίνα, Ισλαμικές χώρες, χώρες Νότιας Αμερικής), με σκοπό την εισροή κεφαλαίων στη χώρα, έχει προβεί σε μια σειρά από θετικές νομοθετικές ενέργειες, οι οποίες αφ’ ενός απλουστεύουν τις σχετικές διαδικασίες και μειώνουν τους περιορισμούς και προϋποθέσεις που ίσχυαν παλαιότερα, ενώ αφ’ ετέρου προσφέρονται επιπλέον προνόμια στους ενδιαφερόμενους, καθιστώντας αυτού του είδους τις επενδυτικές κινήσεις ιδιαιτέρως ευνοϊκές και συμφέρουσες.

Ειδικότερα, δυνάμει των νόμων 3978/2011 και 4146/2013 έχει απλοποιηθεί σημαντικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να αποκτήσει ένα αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ενώ περαιτέρω παρέχεται η δυνατότητα στα ως άνω φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη αγοράσει ή σκοπεύουν να αγοράσουν ή να μισθώσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, χορήγησης 5ετούς ανανεώσιμης άδειας παραμονής για τους ιδίους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Οι προϋποθέσεις για την απονομή της άδειας παραμονής αφορούν κατ’ αρχάς την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή των ακινήτων, η οποία συνολικά θα πρέπει να ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ. Δικαίωμα άδειας παραμονής έχουν οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι τρίτης χώρας (εκτός ΕΕ) και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγοι και ανήλικα τέκνα). Σε περιπτώσεις όπου η αγορά έχει γίνει από νομικό πρόσωπο με έδρα την Ελλάδα ή χώρα της ΕΕ, εφόσον το σύνολο των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων ανήκει σε ένα πρόσωπο, δικαίωμα άδειας παραμονής έχει και ο τελευταίος και αντιστοίχως τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός απαιτείται να έχει στην κατοχή του θεώρηση εισόδου (VISA), δυνάμει της οποίας αποκτά δικαίωμα εισόδου στη χώρα, βάσει της οποίας εν συνεχεία θα εκδοθεί και η σχετική άδεια παραμονής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, χορηγείται ειδική θεώρηση εισόδου τύπου D, η οποία εκδίδεται για ένα έτος και προσφέρει δυνατότητα πολλαπλών εισόδων και ελεύθερης κυκλοφορίας στα κράτη μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Παρ’ όλα αυτά γίνονται δεκτές και αιτήσεις από ενδιαφερόμενους κατόχους διαφορετικού τύπου θεώρησης εισόδου, πχ τουριστική visa, τύπου C ή ασύλου.

Αφού ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου ο ιδιοκτήτης αποκτά δικαίωμα εξασφάλισης πενταετούς άδειας διαμονής, ενώ με τη λήξη αυτής και εφόσον ο δικαιούχος παραμένει ιδιοκτήτης ή μισθωτής του ακινήτου παρέχεται η δυνατότητα συνεχών ανανεώσεων για ακόμα μία πενταετία κάθε φορά.

Η ως άνω άδεια διαμονής δεν παρέχει δικαίωμα πρόσβασης σε εργασία, ενώ οι δικαιούχοι άδειας διαμονής (ιδιοκτήτης ακινήτου και τα μέλη της οικογένειάς του, ήτοι σύζυγος και ανήλικα τέκνα), έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια παιδεία κατ’ αναλογία με τους Έλληνες.

Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει για λογαριασμό φυσικών και νομικών προσώπων τρίτων χωρών τη διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών, τόσο αναφορικά με την εύρεση και αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, όσο και αναφορικά με την έκδοση θεώρησης εισόδου (Visa) και της σχετικής άδειας παραμονής, εφόσον η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το γραφείο μας προβαίνει σε αναζήτηση ακινήτου σε κάθε περιοχή της Ελλάδας βάσει των προδιαγραφών και των επιθυμιών που θέτει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία της χώρας, πραγματοποιεί νομικό έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη ύπαρξη βαρών επί του ακινήτου, αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες ενώπιον των ελληνικών αρχών και υπηρεσιών και ενώπιον της Συμβολαιογραφικής αρχής για την ολοκλήρωση και υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης, καθώς και την μετεγγραφή αυτού στο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολόγιο.

Περαιτέρω, το γραφείο μας προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση θεώρησης εισόδου (Visa) στο όνομα του ενδιαφερομένου, ενώ στις περιπτώσεις όπου η αξία του ακινήτου ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ, αναλαμβάνουμε την διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης έκδοσης άδειας διαμονής για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του, μέσω της οποίας προσφέρεται η εξασφάλιση νόμιμης άδειας για πέντε έτη με δυνατότητα ανανέωσης για όσο χρονικό διάστημα αυτός παραμένει ιδιοκτήτης.

 Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

 
Αρέσει σε %d bloggers: