RSS

Απόφαση ν Κατσέλη-διάσωση δύο ακινήτων!!!

24 Μαρ.

Απόφαση του γραφείου μας:   394/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών

Η αιτούσα, 40 ετών, διαζευγμένη και μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, τα οποία και διατρέφει μόνη, με μικρή μόνο «διατροφή» ποσού 150 ευρώ από τον πρώην σύζυγό της, κατοικεί σε διαμέρισμα καταβάλλοντας και μηνιαίο μίσθωμα 550 ευρώ. Είναι ιδιωτική υπάλληλος με αποδοχές που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και ακόμη τις οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα λάμβανε μόνο έναντι του μισθού της και μάλιστα με καθυστέρηση.

Προσωπική περιουσία σε ακίνητα διαθέτει. Συγκεκριμένα, έχει ιδανικό μερίδιο ½ εξ αδιαιρέτου ψιλής κυριότητας σε μια κατοικία στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Αμαλιάδα, ως δυνητική κύρια κατοικία της. Πέραν αυτού, η αιτούσα διαθέτει και ιδανικό μερίδιο ½ εξ αδιαιρέτου της ψιλής κυριότητας σε ένα διαμέρισμα στα Βριλήσσια Αττικής, αντικειμενικής αξίας του δικαιώματός της περίπου 43.704 ευρώ, το οποίο αν  και πρότεινε προς ρευστοποίηση για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της διασώθηκε μαζί με την κατοικία στην Αμαλιάδα.

Η συνολική οφειλή της αιτούσας προς τις πιστώτριες τράπεζες φθάνει περίπου τα 160.339 ευρώ. Τα δε μηνιαία έξοδα διαβίωσης της ίδιας και των ανήλικων τέκνων της κρίθηκε ότι ανέρχονται στα 1.443 ευρώ, ενώ το εισόδημά της αποτελείται από τον μισθό της που έχει κατέλθει σε ποσό 1.394 ευρώ και ποσό 150 ευρώ για «διατροφή» από τον πρώην σύζυγο, ήτοι συνολικά 1.544 ευρώ.

Οι αντίδικοι- πιστωτικά ιδρύματα προέβαλαν ισχυρισμούς αοριστίας, καταχρηστικότητας (λόγω μικρού προτεινόμενου ποσού μηνιαίων  δόσεων) οι οποίοι και απορρίφθηκαν, καθώς και ισχυρισμό περί την ύπαρξη δόλου στο πρόσωπο της αιτούσας κατά την λήψη των δανείων. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε ως ουσιαστικά αβάσιμος, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία του αιτούντος το δάνειο και εφόσον κρίνουν ότι δεν πληροί αυτός τις προϋποθέσεις, δεν κάνουν δεκτό το αίτημά του. Εν προκειμένω δε, αποδείχθηκε ότι η αιτούσα κατά τον χρόνο ανάληψης των δανειακών υποχρεώσεών της είχε επαρκές εισόδημα για την εξυπηρέτησή τους. Κρίθηκε ακόμη ότι «δολιότητα νοείται μόνο όταν ο δανειολήπτης εξαπάτησε τους υπαλλήλους της τράπεζας προσκομίζοντας πλαστά στοιχεία ή αποκρύπτοντας υποχρεώσεις του», εξαπάτηση όμως που οι αντίδικοι δεν προέβαλαν.

Η Ειρηνοδίκης, Σοφία Π. Χατζηδημητρίου, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή, επαγγελματική και περιουσιακή κατάσταση της αιτούσας, καθώς και τον βασικό σκοπό του Ν. 3869/2010 περί ομαλής επανένταξης του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας, που συνεπάγεται η εξάλειψη των χρεών που αδυνατεί να αποπληρώσει, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία, με την υπ’ αρ. 394/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, προέβη σε ένα γενναιότατο «κούρεμα» χρέους, ορίζοντας τα ακόλουθα:

  • Άτοκες καταβολές ποσού 150 ευρώ για 5 χρόνια, προς τον σκοπό ρύθμισης των οφειλών της (άρθ. 8 παρ. 2 ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4161/2013 και ισχύει), και
  • Εξαίρεση από την ρευστοποίηση της δυνητικής κύριας κατοικίας της με τον όρο καταβολών ποσού 94 ευρώ για 4 χρόνια,  (άρθ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4161/2013 και ισχύει).

 

Ήτοι συνολικά η αιτούσα μετά την πάροδο συνολικά 9 ετών, θα έχει καταβάλλει ποσό (9.000+4.512=) 13.512 ευρώ, απαλλασσόμενη από το υπόλοιπο των οφειλών της και διασώζοντας την δυνητική της κύρια κατοικία στην Αμαλιάδα. Σημειωτέον δε ότι το ιδανικό μερίδιο της αιτούσας σε διαμέρισμα στα Βριλήσσια, το οποίο εκείνη προτείνει προς ρευστοποίηση, τελικά διασώζεται για το λόγο ότι η ρευστοποίησή του κρίνεται ιδιαίτερα δυσχερής και ασύμφορη, εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών, ενώ, αντί για τη ρευστοποίησή του, κρίνεται ότι οι ανωτέρω οριζόμενες καταβολές αποτελούν επαρκές αντιστάθμισμα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο δικηγορικό γραφείο και μιλήστε με εξειδικευμένο δικηγόρο στα τηλ: 210 8811903, 210 8251894, 6932455478.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: