RSS

Νέος νόμος για ρύθμιση δανείων. Σύγκριση

30 Νοέ.

Συμφέρει ο νέος  νόμος τους δανειολήπτες? Αξίζει να περιμένει κανείς την ψήφισή του και τη θέση του σε ισχύ με το νέο έτος, όπως αναμένεται, ή καλύτερη  η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη για όσους επιτρέπεται?

Ο νέος νόμος θα αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και ανιάτως πάσχοντες – βαρειά ασθενείς των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35% τουλάχιστον και ρυθμίζει ΜΟΝΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ δάνεια.

Για τα στεγαστικά δάνεια ο κάθε δανειολήπτης θα αποπληρώνει για τα πρώτα 4 χρόνια – περίοδος χάριτος –  μόνο τόκους,  ύψους έως το  30% του εισοδήματός του και τουλάχιστον 40 ευρώ το μήνα για κάθε στεγαστικό δάνειο.

Μετά τα 4 πρώτα χρόνια ο δανειολήπτης θα είναι υποχρεωμένος να ξεπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου προφανώς με μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που έχει σήμερα – και δεν μπορεί ήδη να ξεπληρώσει, γιατί η διάρκεια του δανείου θα είναι η ίδια!

Ο νέος αυτός νόμος δεν εξετάζει  επίσης τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δάνεια καθώς και  τι θα γίνει με τις άλλες ομάδες δανειοληπτών, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και μισθωτούς που δεν έχασαν το 35% του μισθού τους. (Μήπως καλύτερα να το έχαναν ?!). Τι θα γίνεται όταν ο άνεργος θα βρίσκει μία δουλίτσα? Πώς θα καταφέρνει ο δανειολήπτης να ξεπληρώσει τα καταναλωτικά του δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες?  Δεδομένου  μάλιστα ότι τα υπέρογκα επιτόκια αυτών  θα παραμένουν τα ίδια και δεν θα γίνει κανένα κούρεμα χρέους.

Στο τέλος ο οφειλέτης θα βρεθεί σε χειρότερη θέση, έχοντας φορτωθεί για το μέλλον μεγαλύτερες δόσεις στεγαστικών δανείων, μη έχοντας επιτύχει άτοκες αποπληρωμές σε καταναλωτικά και κάρτες ούτε διαγραφή χρεών.

Αντίθετα με τις ρυθμίσεις του πολαναμενόμενου νέου νόμου, που μόνο για τις τράπεζες κομίζει οφέλη, με το νόμο Κατσέλη ο δανειολήπτης απαλλάσσεται άμεσα από όλα τα άγχη για πληρωμές, αφού αρχίζει να πληρώνει μετά την έκδοση απόφασης (σε αρκετά χρόνια για τα περισσότερα μέρη) και μάλιστα έχοντας κερδίσει ανάλογα με την οικονομική του αδυναμία διαγραφή χρεών. Όλες οι οφειλές από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια για όσο  τμήμα δεν κουρευτούν αποπληρώνονται άτοκα και μάλιστα μόνο για 4 χρόνια – τα υπόλοιπα ποσά οφειλών διαγράφονται!  Τα στεγαστικά αποπληρώνονται, αφού κουρευτούν και τοκίζονται με το ελάχιστο επιτόκιο. Η ρύθμιση αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και του μισθωτούς ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους της μείωσης των εισοδημάτων τους και περιλαμβάνει όλα τα δάνεια και τις οφειλές και σε τράπεζες και σε ιδιώτες.

Η νέα αυτή ρύθμιση δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που συχνά και οι τράπεζες ήδη πρόσφεραν ως ρύθμιση στους δανειολήπτες, δηλαδή  περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων, γιατί αυτό συμφέρει τις τράπεζες που θησαυρίζουν από την νόμιμη ή μη τοκογλυφία. Για τους δανειολήπτες αυτό είναι καταστροφική επιλογή, γιατί διαρκώς θα πληρώνουν  χωρίς να μειώνεται το δάνειο και μετά τα 4 χρόνια  δήθεν χάριτος θα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να πληρώσουν, γιατί η δόση θα έχει αυξηθεί, αφού δεν θα έχει επιμηκυνθεί και η διάρκεια του δανείου, η οποία βέβαια ακόμα κι αν  μετατεθεί για το απώτερο μέλλον αυτόματα θα αυξήσει και το σύνολο των δόσεων, δηλαδή έτσι ο δανειολήπτης θα καταβάλει ποσά δόσεων  για περισσότερα χρόνια και ειδικά εάν τα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Τελειωμό δεν θα έχει το δάνειο και στο μεταξύ θα του έχουν πάρει οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές τα περιουσιακά του στοιχεία, σπίτι κλπ για τα άλλα δάνεια, καταναλωτικά και κάρτες!

Μόνο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος των δανειοληπτών είναι η νέα ρύθμιση που επιχειρείται δυστυχώς, αλλά τουλάχιστον – ευτυχώς – δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη, αν και θα τροποποιηθεί ώστε να εξαναγκάζονται οι δανειολήπτες σε άμεσες καταβολές δόσεων, αντί να περιμένουν για χρόνια  να εκδοθεί δικαστική απόφαση χωρίς υποχρέωση καταβολών, όπως ισχύει σήμερα. Και αυτό βέβαια θα αλλάξει και πάλι λόγω των πιέσεων των τραπεζών και για την ικανοποίησή τους.

Γι’ αυτό, όποιος έχει τις προϋποθέσεις υπαγωγής  στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι πολύ καλύτερα να το πράξει άμεσα.

Για εξατομικευμένες πληροφορίες ειδικά για την περίπτωσή σας  επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ γραφείου 210 8811903, 210 8251894 και κιν 6932455478.

 

Ετικέτες: , , , , ,

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

 
Αρέσει σε %d bloggers: